Seul, Južna Koreja / Shutterstock
09/01/2024 u 09:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Seul usvojio Zakon o zabrani prodaje psećeg mesa

Prekršioce novog zakona čeka zatvorska kazna

Južna Koreja usvojila je novi zakon kojim je predviđeno da do 2027. godine bude zabranjeno klanje i prodaja pasa za konzumaciju njihovog mesa.

Prema novom zakonu, biće zabranjeno uzgajanje ili klanje pasa za ishranu, kao i distribucija ili prodaja psećeg mesa. Prekršioce novog zakona čeka zatvorska kazna.

Lica koja zakolju psa suočavaju se sa tri godine zatvora, a za one koji uzgajaju pse za meso ili prodaju mesa najviše dvije godine. Međutim, sama konzumacija psećeg mesa neće biti protivzakonita.

Pseće meso je posljednjih decenija u ovoj zemlji izgubilo na popularnosti i posebno ga izbjegavaju mladi ljudi.

Novi zakon će stupiti na snagu za tri godine, dajući poljoprivrednicima i vlasnicima restorana vremena da pronađu alternativne izvore zaposlenja i prihoda. Oni će morati da podnesu plan za postepeno ukidanje svog poslovanja svojim lokalnim vlastima.

Vlada je obećala da će podržati uzgajivače psećeg mesa, mesare i vlasnike restorana, čija će preduzeća biti primorana da se zatvore, iako detalji o tome kakva će nadoknada biti ponuđena tek treba da se razrade.

Prema statistici Vlade, Južna Koreja je 2023. imala oko 1.600 restorana koji nude pseće meso i 1.150 farmi pasa.

Gulaš od psećeg mesa, poznat kao "bošintang", među nekim starijim Južnokorejcima smatra se delikatesom, ali meso više nije popularno među mladima, navodi BBC.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:32