ЕУ и Кина / - Амбасада Кине у ЦГ
15/10/2021 u 20:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Си Ђинпинг - Шарл Мишел: Јачати стратешку комуникацију између Кине и ЕУ

Си jе указао на то да Кина и Европа треба да продубе комуникациjу у дигиталноj области, те да прошире области практичне сарадње, као и да оjачаjу сарадњу у областима климатских промјена и биолошке разноликости

Кинески предсједник Си Ђинпинг и предсједник Европског савјета Шарл Мишел разговарали су телефоном, а предсједник Си jе указао на то да се међународна ситуациjа мијења ове године и да се кинеско-европски односи суочаваjу са новим питањима.

– Кина и ЕУ су независне снаге и свестрани стратешки партнери. Двије стране треба да jачаjу стратешку комуникациjу и да заjедно унапређуjу кинеско-европске односе, што jе у складу са заjедничким интересима – навео jе предсједник Кине.

Си jе указао на то да Кина и Европа треба да продубе комуникациjу у дигиталноj области, те да прошире области практичне сарадње, као и да оjачаjу сарадњу у областима климатских промјена и биолошке разноликости.

Си jе навео да су историjа, култура, те друштвени системи Кине и Европе другачиjи, као и да Кина и Европа треба да решаваjу питање конкуренциjе и несугласице кроз диjалог и преговоре. Кина jе доследно искрена када jе ријеч о развоjу кинеско-европских односа и истовремено одлучно штити своj суверенитет, безбједност и развоjне интересе. Кина се нада да Европа инсистира на стратешкоj независности и на томе да са Кином заjедно унапређуjе сарадњу.

Предсједник Европског савјета jе изjавио да су ЕУ и њене земље чланице уочиле важност стратешке независности. – Премда су политички системи и модели развоjа између Европе и Кине другачиjи, Европа и Кина инсистираjу на мултилатерализму. Двије стране треба да jачаjу сарадњу у областима борбе против епидемиjе ковида-19, економске обнове, решавања климатских промјена, као и заштите регионалног мира и стабилности. Дуготраjни развоj европско-кинеских стратешких односа партнерства jе у складу са заjедничким интересима народа Европе и Кине. Европа жели да са Кином jача диjалог и контакт на основу међусобног поштовања и да цјелисходно контролише несугласице. ЕУ инсистира на политици jедне Кине и никад ниjе мијењала политику око таjванског питања – рекао jе Мишел.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:22