/ - FOTO: MEDIABIRO
29/04/2024 u 13:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Si Đinping u državnoj posjeti Francuskoj, Srbiji i Mađarskoj

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing danas je u Pekingu saopštila da će na poziv francuskog predsjednika Emanuela Makrona, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana, kineski predsjednik Si Đinping od 5. do 10. maja učiniti državnu posjetu pomenutim trima zemljama.

Lin Đijan, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova, govorio je o konkretnim događajima u pripremi posjete i očekivanjima od nje na današnjoj pres konferenciji u Pekingu, prenosi Mediabiro.

Tom prilikom, Lin Đijan je rekao da je ova posjeta prva poseta lidera kineske države Evropi u poslednjih pet godina. Od velikog je značaja za promovisanje opšteg razvoja odnosa Kine sa Francuskom, Srbijom, Mađarskom i celom Evropom, a takođe će dati novi podsticaj jačanju mira širom svjeta.

Francuska je prva velika zapadna zemlja koja je uspostavila diplomatske odnose na nivou ambasadora sa Kinom, a kinesko-francuski odnosi su dugo vremena bili na čelu kinesko-zapadnih odnosa. Posljednjih godina, pod strateškim vođstvom Si Đinpinga i predsednika Makrona, odnosi Kine i Francuske održavaju dobar zamah razvoja, uz plodnu stratešku komunikaciju, plodnu praktičnu saradnju, dubinsku razmenu među ljudima i u kulturi, kao i dobru komunikaciju i saradnju u međunarodnim i regionalnim poslovima.

Kina uvodi olakšice za putovanja građana u inostranstvo

Tokom posjete, Si Đinping će razgovarati sa predsjednikom Makronom i imati detaljnu razmenu mišljenja o odnosima Kine i Francuske, Kine i EU, kao i o međunarodnim i regionalnim pitanjima koja su od zajedničkog interesa. Kina se raduje saradnji sa francuskom stranom kako bi ovu posjetu iskoristila kao priliku da održava lijepu tradiciju i aktivno se suočava sa budućnošću, dodatno konsoliduje političko međusobno povjerenje, pojača solidarnost i saradnju, unaprjeđuje sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Francuske na novi nivo, ubrizga novi podsticaj u čvrst i stabilan razvoj odnosa Kine i EU i pruži novi doprinos promovisanju svetskog mira, stabilnosti, razvoja i napretka.

Srbija je prvi sveobuhvatni strateški partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi, a dve zemlje imaju duboko čelično prijateljstvo. Poslednjih godina, pod strateškim vođstvom Si Đinpinga i predsednika Aleksandra Vučića, odnosi između Kine i Srbije su održavani na visokom nivou, dvije strane čvrsto podržavaju međusobne suštinske interese i velike zabrinutosti, dvije zemlje imaju snažno političko međusobno povjerenje, ostvarile su plodne rezultate u visokokvalitetnoj saradnji Pojasa i puta i blisko koordinisale u multilateralnoj oblasti. Svestrani razvoj kinesko-srpskih odnosa odgovara fundamentalnim i dugoročnim interesima dvije zemlje i njihovih naroda, doprinosi održavanju međunarodne pravednosti i pravde, kao i doprinosi regionalnom i svjetskom miru i stabilnosti.

Tokom posete, Si Đinping će detaljno razmeniti mišljenja sa predsednikom Vučićem o odnosima između Kine i Srbije i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, razmotriti načine za unapređivanje pozicioniranja odnosa Kine i Srbije i zacrtati kurs budućeg razvoja bilateralnih odnosa. Kina očekuje saradnju sa Srbijom kako bi ovu posjetu iskoristila kao priliku za dalju konsolidaciju čeličnog prijateljstva između dvije zemlje, produbljivanje političkog međusobnog povjerenja, proširenje praktične saradnje, otvaranje novog poglavlja u istoriji odnosa između Kine i Srbije i davanje novog i većeg doprinosa izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću čovječanstva.

Tokom posjete Mađarskoj, Si će se sastati odvojeno sa predsjednikom Tamašom Šujokom i premijerom Viktorom Orbanom, kako bi detaljno razmijenili mišljenja o kinesko-mađarskim odnosima i pitanjima od zajedničkog interesa. Ove godine obilježava se 75. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i Mađarske. Ova značajna posjeta podići će bilateralne odnose na novi nivo, otvoriti novo poglavlje u kinesko-mađarskoj prijateljskoj saradnji, dati novi podsticaj razvoju odnosa između Kine i EU i uvesti više stabilnosti i pozitivne energije u nemirni svijet.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 16:52