Si Đinping / - FOTO: EPA
26/11/2022 u 13:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Si: Kina želi da radi sa Sjevernom Korejom na regionalnom miru

Predsjednik SAD Džozef Bajden rekao je pre 10 dana kineskom predsjedniku Si Đinpingu da Peking ima obavezu da pokuša da odgovori Sjevernu Koreju od sedme nuklearne probe

Predsjednik Kine Si Đinping rekao je sjevernokorejskom lideru Kim Džong Unu da bi Kina bila voljna da radi zajedno sa Sjevernom Korejom na regionalnom i globalnom miru, stabilnosti i prosperitetu, javila je sjevernokorejska državna agencija KCNA, pozivajući se na Sijevo pismo upućeno Kimu, prenosi RTS.

KCNA nije pominjala nedavna lansiranja projektila Sjeverne Koreje koja su pojačala tenzije oko Korejskog poluostrva nakon zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD, prenio je Rojters.

Predsjednik SAD Džozef Bajden rekao je pre 10 dana kineskom predsjedniku Si Đinpingu da Peking ima obavezu da pokuša da odgovori Sjevernu Koreju od sedme nuklearne probe.

Bajden i Si su se sastali 14. novembra tokom samita država G20.

Specijalni izaslanik Južne Koreje za pitanja mira i bezbjednosti na Korejskom poluostrvu Kim Gun zatražio je prošle nedjelje aktivnu saradnju Kine i Rusije kako bi spriječile Pjongjang da nastavi sa raketnim testovima, nekoliko sati uoči sastanka Savjeta bezbjednosti UN na kojem će se raspravljati o tom pitanju.

Kim Gun je razgovarao sa kineskim i ruskim ambasadorima u Seulu i zamolio ih da pomognu kako bi Sjeverna Koreja bila proglašena odgovornom za provokacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:22