/ Media biro
17/05/2024 u 11:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Si: Kina želi da sa arapskim zemljama izgradi zajednicu zajedničke budućnosti

Kina želi da sa arapskim zemljama izgradi kinesko-arapsku zajednicu zajedničke budućnosti na višem nivou, istakao je juče kineski predsjednik Si Đinping.

Si je ovo naveo u čestitki kralju Bahreina Hamadu bin Isa Al Khalifu, predsjedavajućem Savjeta lidera Lige arapskih država, tokom održavanja 33. Samita arapske lige u toj zemlji.

Arapska liga dosljedno ulaže napore u jedinstvo arapskog svijeta i u unaprjeđenje mira, stabilnosti i razvoja na Bliskom Istoku, podvukao je Si.

Suočavajući se sa promjenama svijeta, epohe i istorije, arapske zemlje su ovih godina insistirale na nezavisnosti, unaprijedile razvoj i revitalizaciju, podržale jednakost i pravednost, kao i zaštitile regionalni mir i stabilnost. Arapske zemlje igraju sve važniju ulogu u jačanju solidarnosti i saradnje i u zaštiti zajedničkih interesa, naveo je Si.

On je ocijenio da se trenutno kinesko-arapski odnosi nalaze u najboljem periodu u istoriji. Si je u decembru 2022. godine, zajedno sa liderima arapskih država, učestvovao na prvom samitu Kine i arapskih država. Lideri su se dogovorili da će Kina i arapske zemlje izgraditi zajednicu zajedničke budućnosti u novoj eri.

Kina i arapske zemlje su u proteklih godinu dana produbile političko međusobno povjerenje, jačale praktičnu saradnju, kao i povećale kulturnu i međuljudsku komunikaciju. Saradnja u svim oblastima postigla je plodonosne rezultate.

Kina želi da sa arapskim zemljama nastavi duh kinesko-arapskog prijateljstva, izgradi kinesko-arapsku zajednicu zajedničke budućnosti na višem nivou, kao i da daje doprinos izgradnji zajednice zajedničke budućnosti čovječanstva, dodao je Si.

Deseti ministarski sastanak Foruma za saradnju Kine i arapskih država će se održati na kraju ovog mjeseca u Pekingu. Si je izrazio nadu da će dvije strane iskoristiti taj skup kao priliku za produbljivanje saradnje u svim oblastima.

(Media biro)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 17:04