Si Đinping / - FOTO: MEDIA BIRO
30/09/2023 u 12:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Si podvukao da je samopouzdanje "vrjednije od zlata“ u maršu ka podmlađivanju

On je naglasio da je budućnost svijetla i da nacija treba da nastavi da prevazilazi poteškoće i da ide naprijed

Predsjednik Si Đinping pozvao je u četvrtak naciju da učvrsti povjerenje i teži jedinstvu u nemilosrdnom nastojanju ka izgradnji jake Kine i ostvarivanju nacionalnog podmlađivanja.

- Naša snaga dolazi iz jedinstva i povjerenje je vrjednije od zlata, rekao je Si, takođe generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i predsjednik Centralne vojne komisije, na svečanom prijemu održanom u Velikoj sali naroda u Peking na proslavi 74. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine (NR Kine). 

Si je naglasio da je budućnost svijetla i da nacija treba da nastavi da prevazilazi poteškoće i da ide naprijed. 

Li Ćijang je predsjedavao prijemom. Džao Leđi, Vang Huning, Cai Ći, Ding Sjuesijang, Li Si i Han Dženg prisustvovali su događaju zajedno sa oko 800 kineskih i stranih gostiju. 

Obraćajući se na prijemu, Si je rekao da je u protekle 74 godine od osnivanja Nove Kine, zemlja prešla iz siromaštva u umjereni prosperitet u svakom pogledu. Krenula je na novo putovanje da izgradi jaku naciju i unaprijedi nacionalno podmlađivanje na svim frontovima kroz kineski put ka modernizaciji.

Si je naveo da je Kina ove godine koordinisala odgovor na kovid-19 sa ekonomskim i društvenim razvojem, radila na obezbeđivanju razvoja i bezbjednosti i aktivno, između ostalog, promovisala održivi ekonomski oporavak. 

On je dalje naveo još neke "teško zarađene i ohrabrujuće" napretke postignute do sada ove godine -- privreda je na sveukupnoj putanji oporavka, mogu se očekivati uspješne žetve žitarica, poboljšani su životi ljudi, a socijalna stabilnost je održana, pored ostalog. 

Napominjući da je na putu koji je pred nama još mnogo rizika i izazova, Si je istakao potrebu ulaganja većih napora na jačanju makroregulacije, proširenju efektivne domaće tražnje i stimulisanju vitalnosti poslovnih subjekata. On je takođe podvukao potrebu nastavka promovisanja održivog ekonomskog oporavka, rada na kontinuiranom poboljšanju društvenih očekivanja i sprječavanju i ublažavanju glavnih rizika.

- Trebalo bi da težimo da ispunimo ovogodišnje ciljeve ekonomskog i društvenog razvoja, rekao je Si. 

Si je takođe naglasio potrebu nastavka produbljivanja reformi i otvaranja širom svijeta, stalno šireći institucionalno otvaranje u pogledu pravila, propisa, upravljanja i standarda, promovišući visokokvalitetni razvoj Inicijative Pojas i put, izgrađujući pozitivno međusobno djelovanje domaćih i međunarodnih ekonomskih tokova kako bi ekonomski razvoj bio otporniji i energičniji. 

Kineski predsjednik je rekao da treba raditi na povećanju zaposlenosti, pomoći onima u poteškoćama, unaprijediti ruralnu revitalizaciju i postići solidan napredak u zajedničkom prosperitetu. 

Princip „jedna zemlja, dva sistema“ treba da se implementira u potpunosti, vjerno i čvrsto, rekao je Si, obećavajući podršku da se pomogne Hong Kongu i Makau da aktivno učestvuju u razvoju područja Velikog zaliva Guangdung-Hongkong-Makao i da se Hong Kongu i Makau obezbjedi dugoročni prosperitet i stabilnost. 

Naglašavajući pridržavanje principa jedne Kine i konsenzusa iz 1992. godine, Si je pozvao na promovisanje mirnog razvoja odnosa između moreuza. Nijedna sila ne može blokirati realizaciju potpunog ponovnog ujedinjenja otadžbine, dodao je on. 

Si je istakao potrebu podržavanja mira i razvoja, praktikovanja istinskog multilateralizma, unaprjeđenja implementacije Globalne razvojne inicijative, Globalne bezbjednosne inicijative i Globalne civilizacijske inicijative i izgradnje globalne zajednice zajedničke budućnosti, kako bi se stvorila bolja budućnost za čovječanstvo. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. decembar 2023 03:58