Peter Sijarto / - SHUTTERSTOCK
13/12/2022 u 18:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sijarto: Granična cijena za ruski gas loša ideja

Na Savjetu ministara energetike bila je velika rasprava, nisu uspjeli da postignu saglasnost na plenarnom zasjedanju, zbog toga se razgovori nastavljaju u bilateralnom formatu, izjavio je Sijarto

Ministri energetike država-članica EU nisu uspjeli da usaglase graničnu cijenu za ruski gas, saopštio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Kako je dodao, razgovori se nastavljaju u bilateralnom formatu.

„Na Savjetu ministara energetike bila je velika rasprava, nisu uspjeli da postignu saglasnost na plenarnom zasjedanju, zbog toga se razgovori nastavljaju u bilateralnom formatu. Predsjedava češki ministar industrije Jozef Sikela i mogu samo da mu poručim da je granična cijena za gas – loša ideja“, napisao je Sijarto na društvenim mrežama.

Prema ocjeni mađarskog ministra, ako Brisel iznosi tako loše ideje kao što je granična cijena za ruski gas onda to znači da se loše nosi sa energetskom krizom u Evropi.

Podsjetimo, naftne sankcije Zapada su stupile na snagu 5. decembra: Evropska unija prestala je da uvozi rusku naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i Evropska unija nametnule su ograničenje cijene za naftu koja se transportuje morem na 60 dolara po barelu.

Potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak je, komentarišući ove odluke, primijetio da Rusija neće prihvatiti gornju granicu cijena nafte, čak i ako bude morala da smanji proizvodnju. On je dodao da su takva ograničenja miješanje u tržišne instrumente, Rusija je spremna da radi samo sa onim potrošačima koji će raditi po tržišnim uslovima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 00:34