Милорад Додик / - FOTO: SCREENSHOT
20/02/2022 u 19:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сијарто: Мађарска ће уложити вето на санкције ЕУ Додику

Он је навео и да Европска унија (ЕУ) може да уведе санкције против било кога “само једногласном одлуком свих држава чланица”

Министар спољних послова Мађарске Питер Сијарто најавио је да ће његова земља ставити вето на евентуални предлог увођења санкција Европске уније члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, преноси Nova S.

Нова влада Немачке позвала је 13.децембра Европску унију да уведе санкције Милораду Додику због настојања да се Република Српска, један од ентитета, повуче из оружаних снага, правосуђа и пореског система БиХ.

Сијарто је на свом службеном Фејсбук профилу написао да је нова њемачка министарка спољних послова Аналена Бербок, недавно “запрујетила санкцијама Милораду Додику”.

-Забринути смо због оваквих изјава, јер је Босна и Херцеговина ту у нашој близини, очување стабилности и мира у земљи је наш основни безбједносни интерес. Берлин је даље, али не тако далеко да одатле никада не бисте могли летјети до Бањалуке. Одлетите и преговарајте. Разговарајте са Србима. Са њима, а не о њима. Можда ће вам ово помоћи да схватите ситуацију-написао је Сијарто.

Он је навео и да Европска унија (ЕУ) може да уведе санкције против било кога “само једногласном одлуком свих држава чланица”.

-Мађарска неће дати своју подршку никаквим санкцијама лидеру Срба у БиХ Милораду Додику. Ако постоји такав предлог, ставићемо вето на њега. Разговор, а не санкције, то је оно о чему би се политика ЕУ за Западни Балкан требала бавити у будућности-написао је Сијарто.

Нова влада Њемачке позвала је 13.децембра Европску унију да уведе санкције Милораду Додику, члану Предсједништва Босне и Херцеговине који има за циљ повлачење Републике Српске, једног од ентитета, из оружаних снага, правосуђа и пореског система БиХ.

-Напори за отцјепљењем су неприхватљиви, а то такођер значи - и лобирала сам за то овдје - да се постојећи режим санкција треба да се користи против господина Додика одмах- рекла је њемачка министарка спољних послова Аналена Бербок новинарима након састанка ЕУ колега у Бриселу.

Ситуација у БиХ биће једна од тема сутрашњег састанка министара спољних послова ЕУ, најављено је из Брисела.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 01:50