Петер Сијарто / - SHUTTERSTOCK
27/10/2022 u 11:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sijarto predložio najbolje rješenje za energetsku krizu

Sektor nuklearne energije može ostati relativno izuzet od pretjerano ideoloških, emotivnih debata i taj sektor je netaknuti dio saradnje Istok-Zapad - naveo je Sijarto

Najbolja šansa za prevazilaženje energetske krize je korišćenje nuklearne energije, saopštio je mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto.

Sijarto je kazao da će u tom smislu najviše pomoći prijeko potrebna nadogradnja nuklearne elektrane Paks koja bi u tom slučaju povećala svoje performanse sa sadašnjih dvije hiljade megavati (MW) na 4,4 hiljade MW, prenosi B92.

On je dodao da je nadogradnja istinski međunarodni projekat, sa ruskim Rosatomom na čelu i dobavljačima kao što su američki General electric, francuski Framatom i njemački Siemens.

- Kao rezultat toga, investicija Paks neće biti ograničena ni na koji način - rekao je Sijarto.

On je, govoreći uoči ministarskog sastanka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Vašingtonu, rekao da će zemlje koje su u mogućnosti da generišu energiju koju troše, u najboljoj poziciji za prevazilaženje energetske krize izazvane ratom Rusije i Ukrajine i “propalim sankcijama".

- Sektor nuklearne energije može ostati relativno izuzet od pretjerano ideoloških, emotivnih debata i taj sektor je netaknuti dio saradnje Istok-Zapad - naveo je Sijarto.

On je rekao da se Mađarska borila da eliminiše "diskriminaciju" nuklearne energije u EU posljednjih godina.

- Nuklearna energija je jeftina, bezbijedna i ekološki prihvatljiva, a očekuje se da će dva nova bloka u Paksu spriječiti emisiju 17 miliona tona ugljen-dioksida svake godine - kazao je Sijarto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:23