/ - PHOTO BY TOWFIQU BARBHUIYA ON UNSPLASH
13/01/2022 u 20:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сиромашним земљама вакцине с кратким роком трајања

Више од 100 милиона доза одбијено је само у децембру, рекла је Етлева Кадилли из УНИЦЕФ-а заступницима Европског парламента

Сиромашније државе морале су одгодити набавку и због недовољног простора за складиштење, што укључује несташицу фрижидера за вакцине, пише  Al Јazeera.

Сиромашније државе су због кратког рока трајања одбиле више од 100 милиона доза вакцина против ЦОВИД-а 19 понуђених кроз глобалну иницијативу ЦОВАX, објавила је званичница УНИЦЕФ-а.

Тај број показује потешкоће у вакцинисању свијета успркос све већој понуди вакцина. ЦОВАX се приближава броју од милијарду подијељених доза у више од 150 држава.

-Више од 100 милиона доза одбијено је само у децембру-рекла је Етлева Кадилли из УНИЦЕФ-а заступницима Европског парламента.

Главни разлог за то је понуда вакцина с кратким роком трајања, додала је.

Недовољан простор за складиштење

Сиромашније државе морале су одгодити набавку и због недовољног простора за похрану, казала је Кадилли, што укључује несташицу фрижидера за вакцине.

Подаци УНИЦЕФ-а показују да је тренутно неискориштено 681 милиона доза у око 90 сиромашнијих држава.

Хуманитарна организација ЦАРЕ објавила је како је више од 30 држава, укључујући оне веће попут Демократске Републике Конго и Нигерије, искористило мање од половине добивених доза. Нигерија је крајем прошле године због истека рока бацила милион доза.

Богате земље

COVAX, иницијатива у којој учествује и Свјетска здравствена организација (WHO), досад је доставила 989 милиона доза вакцина у 144 земље.

Пошиљке сиромашнијим земљама дуго су касниле због несташице вакцина јер су богатије државе резервирале већину доза доступних од децембра 2020. године.

Међутим, у посљедњем кварталу пошиљка сиромашнијим државама експоненцијално расте, захваљујући и донацијама богатијих земаља које су вакцинисале већину становништва.

У јануару је било вакцинисано 67 посто становништва развијених земаља, а само осам посто у земљама у развоју, показују подаци WHO-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:25