Južna i Sjeverna Koreja   / - SHUTTERSTOCK
21/06/2024 u 08:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sjeverna Koreja gradi zid u blizini granice sa Južnom Korejom

Sjeverna Koreja gradi dijelove onoga što izgleda kao zid na nekoliko mjesta u blizini granice sa Južnom Korejom, otkrivaju novi satelitski snimci, koje je objavio Bi-Bi-Si (BBC).

Objavljeni snimci takođe pokazuju da je zemljište unutar demilitarizovane zone (DMZ) očišćeno, što stručnjaci ističu da bi moglo da predstavlja kršenje dugogodišnjeg primirja sa Južnom Korejom.

DMZ, podijieljena na dva djela, je tampon zona široka četiri kilometra između Severne i Južne Koreje, koje su formalno još uvijek u ratu, jer mirovni sporazum između dvije zemlje poslije rata od 1950. do 1953. godine nikada nije potpisan, prenose agencije.

Stručnjaci ističu da je ova nedavna aktivnost "neuobičajena" i dolazi u vreme rastućih tenzija između dvije zemlje.

- U ovom trenutku možemo samo da nagađamo da Sjeverna Koreja želi da ojača svoje vojno prisustvo i utvrđenja duž granice - kaže dopisnik južnokorejskog portala NK njuz sa sedištem u Seulu, Šrejas Redi.

Prema dostupnim snimcima, postavljene su barijere na najmanje tri dijela u blizini DMZ, čime je pokriven oko kilometar blizu istočnog kraja granice.

Korejski rat je okončan 1953. primirjem, u kojem su se obje strane obavezale da neće "izvršiti nikakav neprijateljski čin unutar, iz ili protiv demilitarizovane zone", ali konačnog mirovnog sporazuma nije bilo.

Južna Koreja ispalila hice upozorenja na sjevernokorejske vojnika

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jul 2024 14:20