/ EPA
12/07/2023 u 07:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjeverna Koreja lansirala novu balističku raketu, 12. ove godine

Lansiranje je održano u jeku samita NATO-a u Litvaniji, gdje će lideri Južne Koreje i Japana razgovarati o rastućim prijetnjama, uključujući Sjevernu Koreju sa nuklearnim oružjem

Sjeverna Koreja ispalila je raketu dugog dometa sa svoje istočne obale, obilježavajući dvanaesto lansiranje Pjongjanga ove godine, uoči današnjeg sastanka južnokorejskog i japanskog lidera u Vilnjusu.

Lansiranje je uslijedilo nakon žestokih pritužbi Sjeverne Koreje posljednjih dana, uključujući optužbe da su američki špijunski avioni nedavno narušili njen vazdušni prostor, kao i osude nedavne posjete Južnoj Koreji američke podmornice krstareće rakete na nuklearni pogon.

Lansiranje je održano u jeku samita NATO-a u Litvaniji, gdje će lideri Južne Koreje i Japana razgovarati o rastućim prijetnjama, uključujući Sjevernu Koreju sa nuklearnim oružjem, piše Rojters.

Japanska obalska straža saopštila je da je nešto za šta se vjeruje da je balistička raketa palo u more jutros po lokalnom vremenu, izvan ekskluzivne ekonomske zone Japana, oko 550 kilometara istočno od Korejskog poluostrva.

Raketa je letjela 74 minuta do visine od šest hiljada kilometara, a njen domet je bio oko hiljadu kilometara, javila je japanska TV Asahi, pozivajući se na japanskog odbrambenog zvaničnika, što bi bilo najduže vrijeme leta za severnokorejski projektil do sada.

Japanski premijer Fumio Kišida, koji boravi u Litvaniji na samitu NATO-a, naredio je svom osoblju da prikupi informacije i ostane na oprezu u slučaju nepredviđenih događaja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 19:56