Satelit / - FOTO: UNSPLASH
30/05/2023 u 02:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjeverna Koreja najavila Japanu da će lansirati satelit

Iz kancelarije japanskog premijera Fumija Kišide navedeno je na Tviteru da je on dao instrukcije oko informacije Sjeverne Koreje o „lansiranju balističke rakete koju ona opisuje kao satelit“

Sjeverna Koreja obavjestila je Tokio da će narednih nedelja lansirati satelit, saopštila je japanska obalska straža.

To bi, kako navodi agencija AP, mogao biti pokušaj Pojongjanga da stavi u orbitu svoj prvi vojni sateliz za izviđanje.

Pjongjang je obavjestio japansku obalsku stražu da će biti lansirana raketa „između 31. maja i 11. juna“ i da treba da padne u zoni blizu Žutog mora, Istočnog kineskog mora i istočno od filipinskog ostrva Luson, rekao je portparol obalske straže za Frans pres.

Japanska obalska straža izdala je bezbjednosno upozorenje brodovima u toj oblasti za te datume, zbog mogućeg pada krhotina.

Da bi lansirala satelit u svemir Sjeverna Koreja bi morala da koristi tehnologiju raketa dugog dometa koja joj je zabranjena rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN. Za njena ranija lansiranja satelita za posmatranje Zemlje smatralo se da su prikrivene raketne probe, navodi AP, prenosi N1.

Iz kancelarije japanskog premijera Fumija Kišide navedeno je na Tviteru da je on dao instrukcije oko informacije Sjeverne Koreje o „lansiranju balističke rakete koju ona opisuje kao satelit“.

Kišida je naredio ministarstvima i agencijama da sarađuju da prikupe potrebne podatke i pozvao na saradnju sa saveznicima Japana, posebno SAD i Južnom Korejom.

Japansko ministarstvo odbrane je reagovalo i naredilo vazduhoplovnim odbrambenim snagama da obore svaku balističku raketu za koju se potvrdi da će pasti u nacionalne vode.

Rakete presretači SM-3 i rakete tipa Patriot PAC-3 će biti raspoređene sa tim cilje, navelo je ministarstvo odbrane.

„Iako se opisuje kao satelit lansiranje koje koristi tehnologiju balističkih raketa predstavljalo bi kršenje bezbjednostnih rezolucija Ujedinjenih nacija i ozbiljan problem koj prijeti bezbjednosti ljudi“, rekao je Kišida.

Pjongjang je poslednjih mjeseci pojačao broj ispaljivanja raketa od kojih su neka podstakle aktiviranje sistema uzbune u Japanu.

Upitan o mogućim pregovorima sa sjevernokorejskim vođom Kim Džong Unom, japanski premijer je ponovio danas da je Tokio otvoren za razgovore i dodao da se nada da će biti ostvaren konkretan napredak.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA je objavila izjavu zamjenika ministra spoljnih poslova u kojoj je primjetan pomirljiv pristup odnosima sa Japanom, što je neuobičajen stav Pjongjanga.

Ako Japan izbjegne da ga „blokira prošlost“ i traži rješenje za poboljšanje odnosa nema nikakvog razloga da se Sjeverna Koreja i Japan ne sastanu, navodi se izjava Pak San Gila.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:06