Sjeverna Koreja / - SHUTTERSTOCK
28/05/2024 u 06:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sjeverna Koreja nije uspjela da lansira raketu sa satelitom za nadzor

Nova raketa koju je lansirala Sjeverna Koreja radi postavljanja drugog vojnog satelita za nadzor eksplodirala je ubrzo nakon polijetanja 27. maja, izvještavaju državni mediji, što je umanjilo nadu lidera Kim Džong Una da postavi satelite za praćenje SAD-a.

Zvanična korejska centralna novinska agencija saopštila je da je raketa eksplodirala tokom prvog leta ubrzo nakon polijetanja zbog sumnje na problem s motorom, prenosi RSE.

Ranije su Južna Koreja i Japan rekli da su posmatrali lansiranje rakete.

Generalštab Južne Koreje saopštio je da je u ponedjeljak primijetio lansiranje projektila iz glavnog svemirskog centra Sjeverne Koreje na sjeveroistoku.

On je u saopštenju za medije rekao da je Sjever ispalio projektil u pravcu juga u blizini zapadne obale Korejskog poluotoka. Nekoliko minuta nakon lansiranja, prema južnokorejskom štabu, u vodama poluostrva viđeni su mnogi fragmenti projektila.

Sjeverna Koreja je lansirala svoj prvi vojni satelit za praćenje u orbitu u novembru prošle godine u nastojanju da izgradi nadzornu mrežu u svemiru kako bi se suprotstavila, kako kaže, vojnim prijetnjama koje predvode Sjedinjene Države.

Kasnije je sjevernokorejski lider Kim Džong Un rekao tokom sastanka vladajuće stranke da će zemlja lansirati tri dodatna satelita za nadzor 2024. godine.

(VIDEO) Južna Koreja uspješno lansirala špijunski satelit

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jul 2024 06:27