/ - SCREENSHOT: X
09/06/2024 u 17:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sjeverna Koreja poslala novih 330 balona sa smećem u Južnu Koreju

Sjeverna Koreja ponovno je poslala stotine balona prepunih smeća prema Južnoj Koreji, javlja CNN. Od sinoć je Sjeverna Koreja poslala oko 330 balona s vrećama smeća svom južnom susjedu, a 80 ih je sletjelo, saopšteno je iz je Seula.

U paketima su pronađeni stari papir i plastika, a opasnih materija nije bilo. Prema podacima CNN-a, od 28. maja je oko 1060 balona iz Sjeverne Koreje stiglo na teritoriju Južne.

Skupština za nacionalnu bezbjednost Južne Koreje održala je danas hitan sastanak kako bi smislili odgovor na posljednji talas balona sa smećem, prenosi Index.hr.

Prošle sedmice Pjongjang je rekao da je svojim komšijama  poslao ukupno 3500 balona koji su nosili 15 tona smeća, navodi državni medij KCNA, pozivajući se na zamjenika ministra odbrane Sjeverne Koreje Kim Kang-ila.

Južnokorejska vojska odgovorila je danas poslijepodne po lokalnom vremenu puštanjem prenosa preko razglasa u Sjevernu Koreju. Vojska Južne Koreje nekad je puštala propagandne emisije kao dio psihološkog rata protiv Sjevera, sve dok nije povukla opremu nakon samita između susjeda 2018.

Emisije informišu sjevernokorejske vojnike i stanovnike o "stvarnosti Sjeverne Koreje", razvoju Južne Koreje i korejskoj kulturi, navodi se iz Združenog štaba iz Seula.

"Sjeverna Koreja je u potpunosti odgovorna za trenutnu situaciju, pozivamo ih da odmah prestanu s takvim podlim djelima poput slanja balona sa smećem. Hoće li naša vojska pustiti još jedan prenos preko zvučnika, u potpunosti zavisi o djelovanju Sjeverne Koreje".

Sjevernokorejski režim kaže da šalju balone kao odmazdu za propagandne letke koje južnokorejski aktivisti i sjevernokorejski prebjezi šalju preko granice. Grupe kao što su Borci za slobodu Sjeverne Koreje dugo su slale balone s predmetima koji su zabranjeni u izolovanoj, totalitarnoj diktaturi, uključujući hranu, lijekove, radio, propagandne letke i dijelove južnokorejskih vijesti.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. jul 2024 16:07