Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
26/06/2023 u 11:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjeverna Koreja upozorava na poteze Amerike: Blizu smo nuklearnog rata

U izvještaju se navodi da su SAD, nakon što je u J. Koreji izabran predsjednik Jun Suk Jeol neprekidno vršile vojne vježbe pod različitim kodnim imenima širom J. Koreje i da takve ratne probe postaju sve više avanturističke i nepromišljenije po svojim razmjerama,

Agresivni postupci SAD, uključujući vojne vježbe sa Južnom Korejom, guraju Korejsko poluostrvo ka nuklearnom sukobu, navodi se u izvještaju istraživanja koje je sproveo Institut za američke studije pri Ministarstvu spoljnih poslova Sjeverne Koreje.

- Takvi ratoborni postupci SAD pojačali su vojne tenzije na Korejskom poluostrvu, dok su u sjeveroistočnoj Aziji već doveli do ekstremno nestabilne situacije koja je bliže ivici nuklearnog rata - objavila je Korejska centralna novinska agencija - KCNA, koja je citirala izvještaj.

U izvještaju se navodi da su SAD, nakon što je u Južnoj Koreji izabran predsjednik Jun Suk Jeol, koji je "pakleno sklon ulizivanju Americi", neprekidno vršile vojne vježbe pod različitim kodnim imenima širom Južne Koreje i da takve ratne probe postaju sve više avanturističke i nepromišljenije po svojim razmjerama, obimu, intenzitetu i sadržaju.

Institut ističe da SAD vrše razne obavještajne operacije, čije su razmjere bez presedana, prenio je TASS, javljaju Novosti.rs.

- SAD se ove godine okreću zabrinjavajućim neprijateljskim postupcima bezobzirnog zadiranja u suverenitet i bezbjednost Sjeverne Koreje upornije nego ikada ranije i njihova težina i opasnost dostigli su prag eksplozije koji se više ne može tolerisati - naglašeno je u izvještaju.

Autori izvještaja napominju da se interesi velikih sila ukrštaju na Korejskom poluostrvu, tako da bi oružani sukob brzo prešao u "svjetski, termonuklearni rat koji bi imao razmjere bez presedana sa najkatastrofalnijim posledicama po mir i bezbjednost na Korejskom poluostrvu, sjeveroistočnoj Aziji i ostatku svijeta koje se ne bi mogle preokrenuti".

U izvještaju se dodaje da će Pjongjang nastaviti da jača svoj odbrambeni potencijal, radi zaštite suvereniteta, dostojanstva i bezbjednosti, te da će Sjeverna Koreja, kao suverena država, nastaviti da koristi pravo na samoodbranu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 14:31