Сјеверна Кореја броји дневно преко 200.000 заражених / - фото: ЕПА
21/05/2022 u 07:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сјеверна Кореја већ пети дан има више од 200.000 новозаражених короном

У петак увече је било 219.030 особа са знацима грознице, чиме је укупан број порастао на 2.460.640, јавила је Централна корејска телевизија, а број умрлих достигао је 66

Сјеверна Кореја извијестила је пети дан заредом о више од 200.000 нових пацијената обољелих од грознице изазване епидемијом ковида-19, чиме је број таквих случајева повећан на више од два милиона, јавила је јужнокорејска новинска агенција Јонхап, цитирајући сјевернокорејску државну телевизију.

Тренутни талас заразе ковидом у Сјеверној Кореји, објављен прошле недјеље, изазвао је забринутост због несташице вакцина, неадекватне медицинске инфраструктуре и потенцијалне кризе са храном у тој 25-милионској земљи, која одбија страну помоћ, а границе држе затворене.

У петак увече је било 219.030 нових људи са знацима грознице, чиме је укупан број порастао на 2.460.640, јавила је Централна корејска телевизија (КЦТВ), позивајући се на податке државне администрације за борбу против епидемије. Број умрлих достигао је 66.

Агенција Јонхап није саопштила колико људи је позитивно на тесту на ковида-19, а Ројтерс није могао да добије независну потврду извјештаја.

С обзиром на то да у Сјеверној Кореји не постоји национална кампања вакцинације, док су капацитети тестирања ограничени, стручњаци оцјењују да би подаци које су објавили државни медији могли да буду потцијењени и да је тешко процијенити величину таласа пандемије.

Агенција УН за људска права упозорила је на "разорне" последице заразе за 25 милиона људи у земљи, док је Свјетска здравствена организација објавила да би неконтролисано ширење болести могло довести до смртоноснијих нових варијанти ковида.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 08:15