Сјеверна Македонија / - ИZVOR: TELEGRAFI.COM
09/03/2023 u 14:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjeverna Makedonija dobila obećanih 80 miliona eura od EU zbog energetske krize

Šef Delegacije EU u Sjevernoj Makedoniji Dejvid Gir je podsjetio da je u oktobru prošle godine predsjednica EK Ursula fon der Lajen obećala u Skoplju da će Unija obezbjediti 80 miliona eura za borbu sa energetskom krizom

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas da je njegova zemlja dobila obećanih 80 miliona eura podrške Evropske unije (EU) u suočavanje s energetskom krizom.

On je, na skupu u Vladi Sjeverne Makedonije o budžetskoj podršci EU, rekao da su ta sredstva već dostupna i da će se koristiti kao dio paketa antikriznih mjera u iznosu preko 760 miliona eura.

Prema njegovim riječima, grant EU od 80 miliona eura je podrška za subvencije građanima za račune za struju, podršku malim i srednjim preduzećima za održavanje kontinuiteta poslovanja, kao i za državna ulaganja u energetsku tranziciju, obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost.

Šef Delegacije EU u Sjevernoj Makedoniji Dejvid Gir je podsjetio da je u oktobru prošle godine predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećala u Skoplju da će Unija obezbjediti 80 miliona eura za borbu sa energetskom krizom.

„Sada smo to isporučili. U praksi, ova podrška će pomoći građanima da se izbore sa zahtjevima koji su nastali kao posledica energetske krize. To znači pomoć svim domaćinstvima da zadovolje svoje osnovne energetske potrebe. Posebno najugroženijima“, rekao je on.

Ta finasijska podrška EU, prema riječima Gira, „znači održavanje i rad škola i bolnica, kao i pomoć malim preduzećima da obezbjede proizvodnju osnovnih prehrambenih proizvoda“.

Istakao je da je 80 miliona eura samo dio šireg paketa vrijednog milijardu eura koji je EU pripremila za Zapadni Balkan, za borbu s energetskom krizom i za „zelenu tranziciju“.

„Veliki dio ovog novca već je dostupan za podršku investicijama u zelenu energetsku tranziciju, koja postaje sve hitnija“, rekao je Gir.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:19