МАКЕДОНИЈА, ЗАСТАВА, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
02/06/2022 u 21:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сјеверна Македонија прва на Западном Балкану почела стратешки дијалог са САД

Стратешки дијалог са САД представља ново поглавље у нашим односима, које ће надградити наше стратешко партнерство и поставити оквир за даље унапређење билатералне сарадње - рекао је Османи

Сјеверна Македонија је данас, као прва земља Западног Балкана, у Вашингтону почела стратешки дијалог са Сједињеним Америчким Државама (САД).

Стратешки дијалог ће, како је било најављено, обухватити сарадњу у привреди, трговини, образовању, саобраћају, енергетици, областима климатских промјена, демократског развоја, борбе против корупције, владавине права, као и безбједносних сегмената сарадње: од миграција и борбе против тероризма, до борбе против организованог и међународног криминала.

Стратешки дијалог су у просторијама Стејт департмента отворили министар спољних послова Сјеверне Македоније Бујар Османи, и државна секретарка САД за европска и евроазијска питања, Карен Донфрид.

- Стратешки дијалог са САД представља ново поглавље у нашим односима, које ће надградити наше стратешко партнерство и поставити оквир за даље унапређење билатералне сарадње - рекао је Османи.

Истакао је да је "посебно поносан што је Сјеверна Македонија прва земља на Западном Балкану која је одржала овај важан процес, што је признање за нашу регионалну улоге и јасан сигнал пријатељства и снажног савезништва" са САД.

Министарство спољних послова Сјеверне Македоније је саопштило да је после званичног отварања дијалога одржана сједница о "значају регионалних иницијатива за реформске процесе као посебно важне за перспективе европских интеграција, помирење и цјелокупну стабилност на Западном Балкану".

Османи је истакао активно учешће Сјеверне Македоније у иницијативама Берлински процес, Отворени Балкан, Процес сарадње у Југоисточној Европи, Савјет за регионалну сарадњу.

Поздравио је улогу тих иницијатива "у области економских интеграција и регионалног просперитета", али је указао да оне нису замјена за чланство земаља Западног Балкана у Европској унији, већ подржавају и убрзавају европске интеграционе процесе.

- На сједници је било ријечи и о актуелној безбједносној ситуацији, уз заједничку осуду руске војне инвазије, као и подршку Украјини и украјинском народу. Такође, поздрављена су достигнућа Сјеверне Македоније у оквиру европских интеграционих процеса и послата порука да се приступни преговори са ЕУ отпочну што прије - наводи се у саопштењу.

У делегацији Владе Сјеверне Македоније за стратешко дијалог са САД коју предводи Османи су и министри одбране, економије и културе - Славјанка Петровска, Крешник Бектеши и Бисера Костадиновска Стојчевска.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 00:29