избори, илустрација / - фото: UNSPLASH
26/09/2021 u 20:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Скоро изjедначено на изборима у Њемачкој; Шолц се похвалио успjехом, Лашет рекао да се води тиjесна борба

Право гласа на овим изборима имало jе 60,4 одсто Њемаца

Готово изjедначен резултат на изборима у Њемачкоj: СПД и ЦДУ/ЦСУ на првом мjесту, трећи Зелени, а у Бундестаг улазе jош и Либерали (ФДП), Алтернатива за Њемачку (АфД) и Љевица, jавља Доjче веле.

Право гласа на овим изборима имало jе 60,4 одсто Њемаца.

За њемачке Социjалдемократе (СПД) jе гласало 24,9, а за Демохришћане (ЦДУ/ЦСУ) 24,7 одсто бирача. Трећи су Зелени са 14,8 одсто, четврти Либерали (ФДП) са 11,3 и Алтернатива заЊемачку (АфД) са 11,2 процента гласова, а у Бундестаг ће, према тим проjекциjама, ући jош и љевица, коjа jе на граници цензуса са 5 процената.

Кандидат Социjалдемократске партиjе Њемачке (СПД) Олаф Шолц изjавио jе вечерас по затварању биралишта на парламентарним изборима да грађани желе промjену и да та странка претендуjе на мjесто канцелара, преноси Ал Jазеера.

„Бирачи желе промjену и новог канцелара по имену Олаф Шолц”, рекао jе пред еуфоричним присталицама коjе су му узвратиле великим аплаузом.

Он jе оциjенио да jе изборни резултат СПД-а “велики успjех”, пренио jе Тањуг.

Кандидат за канцелара испред униjе ЦДУ/ЦСУ Армин Лашет рекао jе вечерас да се води тиjесна борба у изборноj ноћи, али jе и поручио да унионисти желе водити нову владу.

На почетку обраћања у изборном штабу он jе нагласио да се по први пут након 16 година Ангела Меркел ниjе кандидовала за канцелара, тако да су унионисти у изборну трку ушли без „бонуса“.

„Знали смо да ће бити тешко и да ћемо имати тиjесну борбу. Jош немамо коначне резултате. Али већ сада можемо рећи да не можемо бити задовољни резултатом“, констатовао jе Лашет, чиjа jе странка добила наjмањи проценат гласова у историjи.

Рекао jе да у сваком случаjу исход гласања ставља Њемачку, али и ЦДУ/ЦСУ, као и све демократске странке пред велики изазов, jер jе неопходно поставити смjернице за наредне године.

„То не може учинити само jедна странка, потребно jе да превазиђемо све раздоре и да сарађуjемо. По први пут ћемо имати трочлану владу“, нагласио jе он.

„Ово jе болно“, рекао jе генерални секретар ЦДУ-а Паул Зиемиак за АРД.

Генерални секретар СПД Ларс Клингбаjл изjавио jе одмах након обjављивања прогноза даЊегова странка има мандат за формирање коалициjе.

„СПД има мандат да управља. Желимо да Олаф Шолц буде канцелар“, рекао jе Клингбаjл.

У изборном штабу СПД овако су дочекани резултати.

Досадашња канцеларка Ангела Меркел, ниjе се поново кандидовала тако да се за позициjу канцелара утркуjу предсjедник Кршћанско-демократске униjе (ЦДУ) и кандидат за канцелараЊемачке испред конзервативног блока ЦДУ/ЦСУ, 60-годишњи Армин Лашет, актуелни министар финансиjа, 63-годишњи Олаф Шолц из Социjалдемократске партиjе (СПД) и кандидаткиња Зелених, 40-годишња Аналена Бербок.

Изборе обиљежава одлазак Меркел у политичку пензиjу после 16 година на челу владеЊемачке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:43