/ - фото: ЕПА
24/05/2022 u 07:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Скоро три милиона људи у Сјеверној Кореји обољело од короне

Раније је објављено да је Сјеверна Кореја због појаве случајева корона вируса у земљи увела „хитни противепидемијски систем највишег нивоа“

Сјеверна Кореја је регистровала више од 134.000 нових пацијената са високом температуром дневно, није било смртних случајева, а више од 2,94 милиона људи је обољело од грознице, извијестила је сјевернокорејска централна новинска агенција (КЦНА).

Раније је објављено да је Сјеверна Кореја због појаве случајева корона вируса у земљи увела „хитни противепидемијски систем највишег нивоа“, по налогу Ким Џонг Уна, уведена је блокада у свим градовима и окрузима да зауставе ширење „злонамјерне пандемије“ и „да искоријене извор заразе“ што је прије могуће.

Број пацијената који су имали температуру од краја априла до 23. маја је више од 2,94 милиона људи, међу којима се више од 2,54 милиона људи (86,4 одсто) већ опоравило, а око 400 хиљада се још лијечи. Не наводе се тачни подаци о томе колики је тачно проценат пацијената са температуром обољелих од ковида-19.

Тренутно је укупан број умрлих 68 људи, стопа морталитета је 0,002 одсто. Пријављено је да је у најмање једном од њих анализа открила варијанту соја корона вируса омикрон БА.2, такозвани „стелт омикрон“.

Ситуација у земљи са ширењем пандемије је „ефикасно обуздана и контролисана“, ситуација је стабилна, а након пуштања у рад максималног хитног противепидемијског система, морбидитет и морталитет су значајно смањени, а број опорављених пацијената је повећан.

Здравствене власти Сјеверне Кореје спроводе детаљна истраживања пацијената са грозницом и реконвалесцента широм земље како би утврдили карактеристике вируса, укључујући клиничке симптоме, трајање ношења бацила, удио секундарне инциденције, реакције на љекове, проценат тешко болесних пацијената и трајање болести. Убрзава се производња љекова и реагенаса за испитивање присуства вируса.

Мобилисано је више од милион медицинских радника, наставника и студената здравствених установа, болничара, који врше прегледе, лијечење, дезинфекцију. Широм земље ради 10.000 мобилних антиепидемијских јединица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:57