/ -FOTO: TVITER
29/03/2023 u 00:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Škotska dobila prvog premijera muslimana: Vodiću ovu zemlju u interesu svih građana

Vaša boja kože i vaša vjera nisu prepreka vođenju zemlje koju svi zovemo kućom, poručio je on

Vladajuća Škotska nacionalna stranka izabrala je Hamzu Jusafa za svog novog premijera juče nakon petosedmičnog takmičenja koje je razotkrilo duboke lomove unutar Pokreta za nezavisnost.

Ovaj 37-godišnji sin imigranata iz Južne Azije trebao bi da postane prvi musliman koji će služiti kao premijer Škotske otkako je to mjesto uspostavljeno 1999. godine.

Jusaf je bio škotski ministar zdravstva.

Humza, kojeg bi škotski parlamentarci danas trebali da potvrde za premijera, suočava se s izazovom ujedinjenja SNP-a i ponovnog pokretanja kampanje za nezavisnost Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva.

- Kao što ću voditi SNP u interesu svih članova stranke, a ne samo onih koji su glasali za mene, tako ću voditi Škotsku u interesu svih naših građana, bez obzira na vašu političku pripadnost - rekao je u govoru u Edinburgu.

On je odao počast svojim pokojnim djedovima i bakama, koji su emigrirali iz Pundžaba u Glazgovu prije više od 60 godina.

- Nisu mogli zamisliti, ni u najluđim snovima, da će dvije generacije kasnije njihov unuk jednog dana biti premijer Škotske. Svi bismo trebali biti ponosni na činjenicu da smo danas poslali jasnu poruku: Vaša boja kože, vaša vjera nisu prepreka vođenju zemlje koju svi zovemo kućom - zaključio je Humza. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 08:38