/ Фото: Твитер
24/07/2021 u 19:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Слободни смо, нисмо заморци": Протести антиваксера у Паризу и Аустралији

Француски демонстранти се сукобили са полицијом, употријебљен сузавац, у Аустралији било хапшења

Неколико десетина хиљада људи широм Француске и Аустралије протестовало је данас због мјера уведених против епидемије коронавируса и ширења делта соја тог вируса, али и вакцина. 

У Паризу су на скупу на Тргу Бастиље претежно били припадници грађанског покрета Жути прслуци.

Демонстранти су се у једном моменту сукобили са полицијом у центру Париза, због чега су интервентне снаге употријебиле сузавац.

Окупљени су пјевали химну „Марсељезу“, а скуп је одржан на позив бившег посланика екстремне деснице у Европском парламенту Флоријана Филипоа.

Парижани су узвикивали „слобода“, носили француску заставу и транспаренте са натписом „Слободан сам, нисам твоје заморче“.

Скупови су одржани, иако грађани генерално сматрају да је добра недавно донијета одлука владе да вакцина против коронавируса буде обавезна за медицинско особље и друге професије.

image

Foto: Tviter

-FOTO: TVITER

Французи од ове недјеље морају да за одлазак у биоскоп, позориште, музеј, или на спортске догађаје покажу санитарну пропусницу, односно доказ да су вакцинисани против коронавируса, прележали вирус, или да покажу негативни тест.

Санитарна пропусница биће у августу обавезна за ресторане, барове и путовање возом.

Слични скупови одржани су у око 100 градова у Францској. На скуповима су грађани који се противе ношењу маске, вакцинацији и карантину.

У Аустралији било и хапшења

Више хиљада људи окупило се данас у Сиднеју и другим градовима Аустралије протестујући против рестриктивних мјера.

Полиција је ухапсила неколико људи пошто су демонстранти пробили баријере и бацали пластичне флаше и друге предмете на полицајце, преноси АП.

image
Фото: Твитер

У Сиднеју су демонстранти без маски на лицу прошетали од парка Викторија до градске вијећнице у центру носећи пароле на којима је писало "Слобода" и "Истина".

Примјетно је велико присуство полиције и припадници специјалних јединица пошто су надлежни рекли да је ријеч о недозвољеним протестним активностима.

image
-Фото: Твитер

Полиција Новог Јужног Велса наводи да признаје и подржава право на слободу говора и мирно окупљање, али да протест представља кршење одредби о јавном здрављу.

У посљедња 24 сата у овој држави поново су регистрована рекордна 163 нова случаја коронавируса.

Нове рестриктивне мјере уведене су на широј територији Сиднеја и трају већ четири недјеље. Протеста је било и у Мелбурну гдје је више хиљада демонстраната узвикивало "слобода". У Аделаиди, која је такође у "локдауну" одржан је протест аутомобилима, а полиција је упозорила да ће хапсити окупљене због недозвољених активности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 21:04