/ - PHOTO BY SARA KURFEß ON UNSPLASH, ILUSTRACIJA
23/10/2022 u 00:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Slovenci smanjili potrošnju gasa i struje

Podsjeća se da je EU propisala da zemlje članice od 1. avgusta ove godine do 31. marta 2023. smanje potrošnju gasa za 15 procenata u odnosu na petogodišnji prosjek

Potrošnja prirodnog gasa u avgustu bila je manja za 14 procenata, a u septembru za 11 odsto u odnosu na prosječnu potrošnju u prethodnih pet godina, prenose Nezavisne.

To je objavila Kancelarija za makroekonomske analize i razvoj Slovenije (Umar). Kako prenosi RTV Slovenije, očekuje se da će potrošnja gasa u oktobru biti još manja, dok Umar štednju povezuje sa poskupljenjem gasa zbog energetske krize i smanjenjem potrošnje prije svega u dijelu industrije.

Podsjeća se da je EU propisala da zemlje članice od 1. avgusta ove godine do 31. marta 2023. smanje potrošnju gasa za 15 procenata u odnosu na petogodišnji prosjek i procjenjuje da je Slovenija već dostigla uštedu od 14,8 procenata.

Umar navodi i da je potrošnja električne energije u Sloveniji prošlog mjeseca bila za 4,4 odsto manja nego u septembru prošle godine, a da je glavni razlog smanjenje proizvodnje u pojedinim energetski intenzivnim preduzećima zbog visokih cijena struje.

Precizira se da je industrija u Sloveniji smanjila potrošnju struje za 5,1 odsto, dok su domaćinstva u seoptembru uštedela 3,9 odsto električne energije.

Procjene o rezultatima privrede za kraj godine su u septembru dodatno pogoršane, uz lošija izvozna očekivanja, jer većina anketiranih kompanija očekuje pad proizvodnje do kraja godine, objavio je Umar, prenosi RTV Slovenije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
GAS ULJESMANJENJE
25. april 2024 17:12