Palestina, Gaza / - FOTO: UNSPLASH - AHMED ABU HAMEEDA
04/06/2024 u 22:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Slovenija priznala Palestinu

Slovenija je zvanično priznala Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu.

Kako je objavio N1 Slovenija, poslanicu su odbili predlog SDS za raspisivanje konsultativnog referenduma.

Slovenija je postala 147. država koja je priznala Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu. Vlada je prvobitno najavila da će odluku poslati parlamentu najkasnije do 13. juna, ali je ubrzala proces. Premijer Robert Golob najavio je tokom zvanične posjete Alžiru da će vlada predložiti priznanje i prije tog datuma.

Priznanje su pratili i manevri SDS-a, koji je u ponedjeljak u skupštinsku proceduru dostavio predlog za raspisivanje konsultativnog referenduma o priznanju Palestine. Ovom akcijom htjeli su da odluku odlože za 30 dana.

Koalicija je tražila pravne rupe u Poslovniku Narodne skupštine, kroz koje bi Palestina ipak mogla biti priznata. SDS je nekoliko minuta prije početka vanredne sjednice povukao predlog za raspisivanje konsultativnog referenduma, a potom ga ponovo podnio tokom sjednice.

Predsjednica Narodne skupštine Urška Klakočar Zupančič prekinula je zbog toga 73. vanrednu sjednicu Narodne skupštine. Skupštinski odbor za spoljnu politiku tada je usvojio mišljenje da referendum o ovoj temi nije primjeren. Poslanici su na 74. vanrednoj sjednici odbili predlog o raspisivanju konsultativnog referenduma i priznali Palestinu.

Španija zvanično priznala državu Palestinu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. jul 2024 05:29