Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
25/06/2022 u 08:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Smanjena proizvodnja u Libiji digla cijene nafte prema 112 dolara

Na londonskom tržištu cijena barela bila je viša 1,68 dolara i iznosila je 111,73 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,84 dolara višoj cijeni od 106,11 dolara

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 112 dolara budući da je strah od recesije nakon podizanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nadjačala zabrinutost za snabdijevanje zbog smanjene proizvodnje u Libiji.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je viša 1,68 dolara i iznosila je 111,73 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,84 dolara višoj cijeni od 106,11 dolara, prenosi SEEbiz.

Tržišta je zabrinuo čelnik američke centralne banke Jerome Powell izjavom da je Fed "bezuslovno" fokusiran na obuzdavanje inflacije i da je tržište rada neodrživo snažno. Trgovci su njegovu izjavu protumačili kao signal mogućeg novog podizanja kamatnih stopa.

Američka centralna banka u monetarnoj politici teži punoj zaposlenosti dok je inflacija u drugom planu. Na tržištu strahuju da bi preusmjeravanje fokusa na obuzdavanje inflacije moglo gurnuti američku ekonomiju u recesiju i zakočiti potražnju za energentima.

Danas je trgovce ponovo zaokupilo slabo snabdijevanje nakon što je Libija gotovo potpuno obustavila proizvodnju zbog nemira. Libijski ministar nafte rekao je u četvrtak da mu čelnik naftne kompanije uskraćuje podatke o proizvodnji, što dovodi u pitanje tačnost službenih izvještaja.

Raspoloženje i dalje diktira strah od recesije, ali svi se istovremeno na tržištu slažu da će potražnja u ljetnim mjesecima biti snažna, a snabdijevanje slabo, što ograničava silazni trend cijena, objasnio je Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ponovo će se sastati krajem juna kako bi razmotrila proizvodnu politiku. Analitičari očekuju da će potvrditi odluku o povećanju proizvodnje u julu i avgustu za 846 hiljade barela dnevno.

Odvojeno je OPEC objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak koštao 111,09 dolara, što znači da mu je cijena bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:15