Застава Њемачке, илустрација / - ФОТО: UNSPLASH
18/02/2022 u 13:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Смањује се број досељеника у Њемачку

Извјештај владе у Берлину показује да се број миграната који за дестинацију бирају Немачку од 2016. године континуирано смањује, чему је свакако допринијела и пандемија корона вируса

У Њемачку се 2020. године доселило скоро четврт милиона људи више него што се из ње иселило, показује најновији владин извјештај.

Србија је и даље међу првих десет земаља из којих су поријеклом досељеници у Њемачку, пише портал Еурактив Србија.

Извјештај владе у Берлину показује да се број миграната који за дестинацију бирају Немачку од 2016. године континуирано смањује, чему је свакако допринијела и пандемија корона вируса.

Пад је посебно изражен постао од марта 2020. и бројних ограничења у режиму путовања и преласка границе.

Укупно су, према обимном документу, 2020. регистрована 1.186.702 досељења у Њемачку и 966.451 одлазак из земље. То је било 23,9 одсто мање долазака и 21,5 одсто мање напуштања земље. Биланс је тако износио 220.251, што је знатно мање него 2019. када је Немачка добила 327.000 нових становника.

Имиграција, односно емиграција у Немачкој и даље је углавном повезана са другим европским земљама. Тако је више од двије трећине свих имиграната дошло из неке европске земље, укључујући и Русију и Турску, а више од половине из неке земље ЕУ, преноси Н1.

И они који су напуштали Њемачку најчешће су се селили у неку другу европску земљу, а више од половине у неку другу чланицу ЕУ или у Велику Британију.

Земља која и даље, као и претходних година, са чак 15,7 одсто предњачи по броју усељења у Немачку је Румунија. Прате је Пољска и Бугарска. Међу првих десет је и даље Србија, али је њен удио у укупној немачкој имиграцији 1,9 одсто, односно регистрован је долазак 21.972 особе.

Више грађана него из Србије, у Њемачку се доселило из Италије, Турске, Хрватске, Мађарске, Шпаније и Грчке.

Занимљиво је и да међу дестинацијама оних који трајно напуштају Њемачку предводе Румунија, Пољска и Бугарска.

И што се посебно истиче, међу првих десет земаља поријекла миграната више нема Сирије. Број миграната из те земље протеклих се година континуирано смањивао и 2020. их је било 18.196.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 22:35