Кристијан Шмит / - ФБ
28/10/2021 u 16:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шмит: Наш заједнички интерес је да допринесемо миру на Западном Балкану, а посебно у БиХ

Шмит се у првом дијелу обраћања осврнуо на (не)рад институција БиХ као и недолазак посланика из РС у Парламент Би

Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Кристијан Шмит обратио се данас посланицима Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, пеноси N1.

Шмит се у првом дијелу обраћања осврнуо на (не)рад институција БиХ као и недолазак посланика из РС у Парламент БиХ. Појаснио је и шта значе законске одредбе Кривичног закона које је наметнуо бивши високи представник. Констатовао је да нијесу сви заступници дошли и да су напустили рад Парламента БиХ у јулу, али и поручио: "Одустајање није опција".

-Ми смо они који дијеле добро искуство демократије. Некада је то тешко, ви сте прошли кроз тешка времена. Био сам у власти у опозицији и знам како је то. Овдје се осјећам као код куће, јер имам срдачну добродошлицу и овдје и у регији. То се не односи само на Федерацију. Захваљујем срдачно онима који су дали добру идеју. Ваша земља је она која заслужује да опстаје и живи. У тих 1000 година код вас било је лошијих и бољих времена. Тако да сте ви ту да допринесте бољим временима у будућности. Није ријеч само о примирију, него се ради о друштву и политичкој клими- рекао је Шмит.

Истакао је како му је намјера била да се обрати након првих 100 дана рада, те са жаљењем констатовао да не присуствују сви заступници.

-Надам се да ће и они присуствовати, као и то да ће користити ову прилику за размјену мишљењу. Осам година сам био министар одбране своје земље и долазио сам у вашу земљу, у смислу изградње државе. Нећу рећи да је то на мени, нијесам пуно допринио, али смо се трудили. Сада сам преузео један други ангажман. Мислим да морамо радити како бисмо ишли даље користећи све инструменте. Али оно што је важно да градећи Европу свих нас не можемо само чекати- навео је он.

Подсјетио је како су га када је стигао 1. аугуста срдачно дочекали, али да је било и критика. Критичаре је позвао на дијалог.

-Боље је да разговарамо, осим да једни о другима дајемо коментаре у медијима- додао је он.

Казао је како се састајао са сусједима, али да је био у Паризу, Вашингтону, Лондону и другим мјестима те да је те састанке користио како би званичнике информисао о ситуацији на Западном Балкану. Идуће седмице се обраћа вијећу сигнурности УН.

-Вјерујте они то помно прате. Наш заједнички интерес је да допринесемо миру на Западном Балкану, а посебно у БиХ. У оваквим временима добро разумијем да грађани БиХ имају доста сумње, јер изабрани људи морају радити како би све увјерили у мирну и заједничку будућност која поштује права свих. Међународна заједница и високи представник то веома озбиљно схватају. Али, то се не може десити без вас и оних који имају одговорност за своју земљу- рекао је Шмит.

Истакао је како “своју позицију види са свим надлежностима о којима се договорила међунардна заједница”.

-Увјеравам вас да је међународна заједница ангажована, али не бих шпекулисао о могућим шпекулацијама. Како смо дошли до овога? Број усвојених закона је минималан. То је негативни тренд који траје од 2010. Сви они који покушавају да говоре неке приче да се не фокусирају на стварне изазове, у крајњој линији неће добити подршку. Ви знате боље од мене који су то изазови у овој земљи. Ријеч је о младој популацији. Пречесто слушам о дискусијама, и је ли боље ово или оно, умјесто да говоримо о томе како се ближе приближити ЕУ. Државни буџет за 2021. још није усвојен, а привремено финансирање је до децембра. Чињеница да буџет није усвојен још прије јула, говори да морамо радити на томе- рекао је високи представник.

Навео је како се “изненадио да енитети, а вјероватно и кантони, добијају неке износе који су фиксни и да не морају испунити неке задатке за то”.

-Долазим из земље које имају 16 покрајина, знам како је тешко постићи договор, али молим да постоји потреба да раговарамо о томе како доћи до праведне расподјеле. Апеловао би на све, да то није пави начин и да се то неће десити. Мислим да је боље да новац прати задатке, а не новац задатке. Заступници који нијесу присутни сада овдје, у јулу су одлучили напустити државне инстуције, приговарајући мом предходнику. Не разумијем да не неко блокира парламент који је право мјесто за разговоре. Морам јасно рећи да се то (законске одребе) не односи само на један геноцид и злочин и на један народ. Ти амандмани служе свим жртвама. Мислим да је неопходно да жртве имају вриједно сјећање- рекао је Шмит, додајући:

"Немојте размишљати о прошлости, а да не размишљате да ће бити боље у будућности. Позивам младе да допринесу неопходној дискусији. Оно што заиста недостаје и гдје морамо охрабрити и оне у Парламенту и у друштву је да отворено разговарају о прошлости. То није лако, али треба се припремити да се донесу закључци о будућности. То је најважније".

Говоривши о томе да су заступници напустили ово најважније тијело, казао је да одустајање није опција.

-Уставни суд донио је да је држава титулар државне и војне имовине и да Парламентарна скупштина уређује расподјелу те имовине. Сигуран сам да заједно можемо  наћи добра рјешења која ће одговорити на промјене. Ја вам могу рећи само један начин како то може да функционише. Јасна ми је цијела ситуација и треба се обратити одговорним органима, онима у Републици Српској да се врате и прате прописе. То је мој план и то би помогло. Позивам вас да се почнете бавити тим питањем. Неприхватљиво је да институције буду таоци. Постигнуто је доста тога, дајте нађите начина да радимо заједно-истакао је Шмит.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 18:48