/ FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
01/02/2022 u 09:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Снажан раст цијена дионица

Позитивно на тржиште утичу и бољи него што се очекивало квартални пословни резултати компанија

На Вол стриту су у понедјељак цијене дионица снажно порасле, други дан заредом, а берзански индекси су јануар завршили с највећим мјесечним губитком од марта 2020. године.

Dow Јones ојачао је 406 бодова или 1,17 одсто, на 35.131 бод, док је S&P 500 скочио 1,89 одсто, на 4.515 поена, а Nasdaq индекс 3,4 одсто, на 14.239 бодова. Раст индекса највише се захваљује корекцији цијена дионица, након оштрог пада претходних седмица.

Упркос снажном расту у посљедња два дана, Dow Јones завршио је јануар с губитком од 3,3 одсто, док је S&P 500 потонуо 5,3, а Nasdaq индекс готово девет одсто. За S&P 500 и Nasdaq то је био највећи мјесечни губитак од марта 2020. године, када је тржишта уздрмало избијање пандемије коронавируса.

То је посљедица прилагођавања цијена дионица будућем окружењу у којем би америчка централна банка, Федералне резерве (Фед), могла заоштрити монетарну политику агресивније него што се очекивало.

Након порука челника Феда прошле седмице, очекује се да ће Фед кључне камате повећати у марту, први пут од децембра 2018. године. У истом мјесецу би Фед могла окончати програм куповине обвезница, а потом почети и смањивати своје билансе.

Процјењује се да би у овој години Фед могао повећати камате у пет наврата, с обзиром на то да се инфлација креће на највишим нивоима у 40 година и да и даље постоје 'чепови' у набавним ланцима, који подржавају раст цијена робе.

- Закључак је да ће камате морати расти, док ће дионице компанија које су досад превише порасле ићи на доље. Како расту трошкови пословања, на примјер за плате, тако ће улагачи тражити секторе који се могу боље носити с инфлаторним притисцима. Теже ће бити секторима које у будућности имају перспективу, али сада имају негативни ток готовине”-казао је директор у фирми Норбурy Партнерс, Decio Nascimento.

И док ће губитак монетарних подстицаја негативно утицати на тржиште, подршку би му могао пружити даљи опоравак економије. Позитивно на тржиште утичу и бољи него што се очекивало квартални пословни резултати компанија.

И на већини европских берзи цијене дионица су порасле. Додуше, лондонски FTSE индекс ослабио је 0,02 одсто, на 7.464 бода, но франкфуртски DAX порастао је 0,99 одсто, на 15.471 бод, а париски CAC 0,48 одсто, на 6.999 бодова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 16:13