застава Украјине / - фото: википедија
07/02/2022 u 17:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Снимци показали да су се руске трупе приближиле граници Украjине

Русиjа би могла да изврши инвазиjу на Украjину у року од неколико дана или недjеља али би могла да се одлучи и за дипломатски пут, изjавио jе Саливен

Нови сателитски снимци показуjу да jе велика база у коjоj су се налазили руски тенкови, артиљериjа и мунициjа у близини украjинске границе у великоj мjери испражњена, а опрема jе, како преноси Си-Ен-Ен, премjештена ближе граници, преноси Мина.

Како се наводи, база се налази у Jелњи, jугоисточно од града Смоленска и око 260 километара од украjинске границе.

Велике количине наоружања пребачене су тамо краjем 2021. године, укључуjући око 700 тенкова, борбених возила пjешадиjе и лансера балистичких проjектила, а већи дио те опреме jе сада нестао, према радарским сателитским снимцима коjи су добиjени 6. фебруара.

- Чини ми се да jе значаjна количина возила (тенкова, артиљериjе и других помоћних возила) отишла са сjевероисточног паркинга возила, а да су додатна оклопна возила отишла из централног паркинга -  изjавио jе за Си-Ен-Ен виши директор компаниjе за сателитске снимке "Максар" Стивен Вуд.

Стручњак за праћење воjних кретања у компаниjи "Рохан консалтинг" Конрад Музика каже да jе оно што се догодило у Jелњи jедна од неколико "важних промjена у саставу руских снага и њиховим локациjама".

- Улазимо у нову фазу гомилања трупа гдjе видимо да се унаприjед позициониране jединице попуњаваjу додатним особљем и да се та опрема вjероватно премjешта у показне зоне - поручио jе он.

Снимци на друштвеним мрежама показуjу дио те опреме у возовима и на путевима много jужниjе, у региону Брjанска, а коjи jе близу Украjине, док су оклопна возила из тих jединица претходно била постављена у Jелњи.

Музика jе рекао да су примиjећена значаjна кретања воjске и на другим мjестима.

- Видимо огроман прилив возила и особља у Курск - написао jе он на Твитеру.

Курск jе удаљен око 100 километара од границе са Украjином.

- Русиjа би могла да изврши инвазиjу на Украjину у року од неколико дана или недjеља, али би могла да се одлучи и за дипломатски пут - изjавио jе савjетник Биjеле куће за националну безбjедност Џеjк Саливен.

Према његовим риjечима, могућа руска акциjа могла би укључивати анексиjу украjинског региона Донбас, саjбер нападе или инвазиjу на Украjину у пуном обиму.

Саливен jе рекао и да би руска воjна акциjа против Украjине могла да услиjеди "колико сjутра" и да би могла да траjе неколико недjеља.

Кремљ jе више пута негирао било какве планове за воjну офанзиву на Украjину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 07:45