Едвард Сноуден / - РТРС
23/10/2021 u 18:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сноуден: „Фејсбук” и „Епл” желе да прикупе што више информација о корисницима

САД, Европска униjа, Аустралиjа, Русиjа и Кина су међу државама коjе испитуjу развоj средстава и методе за захтијевање слабих система за шифровање, потврдио jе Сноуден

Најпознатији узбуњивач Едвард Сноуден напао је „Фејсбук” и „Епл” и упозорио све кориснике да ове компаније желе да имаjу што више информациjа о корисницима.

– Поткопавање система енкрипциjе како би се владама омогућио приступ приватним порукама била би колосална грешка с кобним последицама – упозорио jе Сноуден, пише ЦНБЦ.

Сноуден је у свом обраћању из Русије, у којој је добио азил, поводом „Глобалног дана енкрипције” истакао да је приватност моћ.

Сноуден се jавио у тренутку док владе широм свијета стављаjу притисак на технолошке гиганте попут „Фејсбука” и „Епла” да властима даjу приступ шифрованим порукама.

Неколико земаља тражи увођење система „бекдор”, коjа би им омогућила да заобиђу енкрипциjу.

САД, Европска униjа, Аустралиjа, Русиjа и Кина су међу државама коjе испитуjу развоj средстава и методе за захтијевање слабих система за шифровање, потврдио jе Сноуден.

– Владе су забринуте због технологиjе коjа спречава спровођење закона у истраживању тешких злочина попут тероризма и сексуалног злостављања дjеце – навео је Сноуден.

Употреба „енд-то-енд” енкрипциjе дуго jе била тачка спора између влада и великих технолошких компаниjа.

Епл се тако, на примјер, често сукобљавао са америчким властима око шифровања и приватности података.

– Приватност jе требала бити моћ поjединаца. Била jе потребна да нас заштити од институционалних дивљака коjи су марширали у градовима, било да jе то модерно вријеме или вријеме прије – истакао је Сноуден.

Прозиваjући „Фејсбук” и друге технолошке гиганте, Сноуден jе рекао да су исте компаниjе коjе су толико радиле на ширењу шифровања током протеклих година, почеле да се прибојавају следећих корака.

– Компаниjе попут „Фејсбука” желе да имаjу што више информациjа. Стога сада ограничаваjу гдје ће ко користити „енд-то-енд” енкрипциjу. Рећи ће; за ствари за коjе не желимо да носимо пословну одговорност, усвоjићемо „енд-то-енд” енкрипциjу. Нису друштвено настроjени. Њих ниjе брига. Брину се за своjе интересе – казао је Сноуден.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:01