Сергеј Шојгу / - Интернет
20/10/2021 u 16:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шоjгу: НАТО повећава присуство код граница Русиjе и Бjелорусиjе

Он jе казао да су САД, уз пуну подршку НАТО савезника, почеле активно да раде на модернизациjи тактичког нуклеарног оружjа и база за његово складиштење у европским земљама

НАТО jача воjну инфраструктуру у непосредноj близини граница Русиjе и Бjелорусиjе, упозорио jе данас руски министар одбране Сергеj Шоjгу.

Он jе казао да се повећава присутност предводнице блока НАТО-а у близини граница Русиjе и Бjелорусиjе.

– Модернизуjе се његова воjна инфраструктура, ствараjу се залихе наоружања, воjне технике и материjалних средстава, увежбава се пребацивање трупа – рекао jе Шоjгу на заjедничком колегиjуму министарстава одбране Русиjе и Бjелорусиjе.

Шоjгу jе додао да jе у Пољску и балтичке земље пребачена оклопна бригада копнене воjске Сjедињених Америчких Држава (САД) и четири мултинационалне батаљонске тактичке групе, преносе агенциjе.

– У Румуниjи, Пољскоj и Летониjи формирани су штабови коалиционих дивизиjа Алиjансе. Повећава се капацитет инфраструктуре у лукама и на аеродромима – истакао jе руски министар одбране. 

Према његовоj процjени, снаге НАТО-а за реаговање порасле су са 25 на 40 хиљада воjника.

– У Румуниjи и Пољскоj, Вашингтон распоређуjе противракетне системе Иџис ашор. Универзалност њихових лансирних система омогућава да се упоредо са противракетама користе и крстареће ракете Томахавк и перспективно ударно наоружање коjа прави Пентагон–, констатовао jе Шоjгу.

Он jе казао да су САД, уз пуну подршку НАТО савезника, почеле активно да раде на модернизациjи тактичког нуклеарног оружjа и база за његово складиштење у европским земљама.

Како jе истакао, посебну забринутост изазива укључивање пилота ненуклеарих држава - чланица блока у воjне маневре током коjих се увjежбава примjена тактичког нуклеарног наоружања.

– То представља директно кршење Споразума о неширењу нуклеарног наоружања – оциjенио jе Шоjгу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 06:47