Сунце, извор енергије / - Интернет
15/12/2021 u 21:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Соларна сонда „Паркер” пролетјела кроз горњи слој Сунчеве атмосфере

Како сонда наставља да се спирално приближава Сунцу, на краjу ће се приближити на 8.86 соларних радиjуса од површине, саопштила jе НАСА

НАСА-ина соларна сонда „Паркер” постала jе прва летјелица коjа jе ушла у соларну атмосферу, обjавила jе у уторак америчка свемирска агенциjа.

Сонда jе пролетјела кроз горњи слоj атмосфере Сунца, прикупивши тамо честице и податке о магнетскима пољима, саопштила jе НАСА.

– Додир Сунца „Паркеровом” соларном сондом монументалан jе тренутак за соларну науку и стварно изванредан подвиг –рекао jе Томас Цурбухен из НАСА-ине Управе за научне мисиjе.

– Не само да нам ова прекретница пружа дубљи увид у еволуциjу нашег Сунца и његове утицаjе на наш Сунчев систем него нас и све што научимо о сопственоj звијезди такође учи више о звијездама у остатку свемира – навео је Цурбухен.

Свемирска агенциjа обjавила jе да jе „Паркер” пронашао праве услове за улазак у соларну атмосферу на 18.8 соларних радиjуса изнад сунчеве површине током свог осмог прелета Сунца 28. априла, а пролазак jе траjао неколико сати.

Како сонда наставља да се спирално приближава Сунцу, на краjу ће се приближити на 8.86 соларних радиjуса од површине, саопштила jе НАСА.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
НАСАСУНЦЕ
12. maj 2024 19:05