/ - SHUTTERSTOCK
14/03/2023 u 19:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šolc: Ne postoji rizik za njemačke banke nakon bankrota u SAD

Bankrot SVB-a, izazvan masovnim povlačenjem uloga, podsjetio je na veliku finansijsku krizu 2008. godine i izazvao veliku nervozu na finansijskim tržištima posljednjih dana

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da ne postoji rizik za njemačke banke poslije zatvaranja američke banke Silicon Valley Bank (SVB). Ocijenio je da zaista nema razloga za mnogo brige zbog toga.

Bankrot SVB-a, izazvan masovnim povlačenjem uloga, podsjetio je na veliku finansijsku krizu 2008. godine i izazvao veliku nervozu na finansijskim tržištima posljednjih dana. Za Šolca, situacija nije uporediva, jer su zemlje izvukle „lekcije“ iz prethodne krize.

- Sprovedene su velike reforme institucija javnog nadzora i upravljanja bankama - rekao je njemački kancelar i dodao da su banke sada otpornije na krize.

Dodao je da je jasna i jaka reakcija američkih, britanskih i evropskih vlasti, kao i Njemačke, pokazuje da se situacija veoma pomno prati i da se preduzima brza akcija, što je najbolje što se može učiniti za bezbjednost.

Njemačke vlasti su u ponedeljak ukazivale da nije bitan uticaj bankrota SVB-a, koji je u nedjelju izazvao intervenciju američkih supervizora, kako bi klijentima garantovali pristup njihovom novcu deponovanom u toj kalifornijskoj banci. To je najveći bankrot neke banke u SAD od 2008. godine.

Stanje je ipak ocijenjeno kao dovoljno ozbiljno da izazove sastanak u Njemačkoj u ponedjeljak „kriznog odbora“ Bundesbanke, Centralne banke, koje su odbile da komentariše situaciju.

Njemački organ za nadgledanje finansijskog sektora odbacio je bilo kakvu prijetnju njemačkoj finansijskoj stabilnosti, navodeći da SVB „nije od sistemskog značaja“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:15