Олаф Шолц / - SHUTTERSTOCK
24/01/2023 u 20:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šolc odlučio da pošalje tenkove "Leopard 2" Ukrajini

Pitanje isporuke tenkova "Leopard" Ukrajini izazivalo je u prethodnom periodu podjele među zapadnim saveznicima, članicama Kontakt grupe za odbranu Ukrajine

Njemački kancelar Olaf Šolc odlučio je da pošalje napredne tenkove "Leopard 2" Ukrajini i da dozvoli drugim zemljama poput Poljske da učine isto, objavio je njemački list Špigel.

Portparol vlade u Berlinu odbio je da komentariše navode lista, a ministarstvo odbrane nije bilo dostupno za komentar, prenosi agencija Rojters.

Odluka se odnosi na najmanje jednu bateriju tenkova "Leopard 2 A6", koji će biti obezbijeđeni iz zaliha Bundesvera, navodi Špigel.

I drugi zapadni saveznici, poput skandinavskih zemalja, namjeravaju da isporuče Kijevu svoje tenkove "Leopard" njemačke proizvodnje.

Pitanje isporuke tenkova "Leopard" Ukrajini izazivalo je u prethodnom periodu podjele među zapadnim saveznicima, članicama Kontakt grupe za odbranu Ukrajine.

Na prošlonedjeljnom sastanku Kontakt grupe u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj, gdje su se okupili ministri odbrane i načelnici generalštabova vojski članica NATO-a i partnerskih zemalja, glavna prepreka za isporuku tih tenkova bio je stav Berlina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:18