/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH
23/06/2022 u 09:26 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šolc traži promjenu pravila glasanja u EU

Nekoliko zemalja EU, uključujući Francusku, već je iznijelo primjedbe na ukidanje prava veta u ključnim oblastima kao što je spoljna politika

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je da će uložiti sve napore da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata, da Evropska unija (EU) treba da se otvori i za druge zemlje, ali i da se zalaže za reformu Unije kada je riječ o pravilima glasanja, prenosi MINA.

Šolc je uputio zahtjev da EU pređe na donošenje spoljnopolitičkih odluka kvalifikovanom većinom, što podrazumijeva ukidanje prava na veto pojedinačnih zemalja.

Kako prenosi portal Politiko, malo je vjerovatno da će dobiti podršku Francuske i još nekih država.

Govoreći pred poslanicima u Bundestagu, uoči samita Evropskog savjeta koji je zakazan za četvrtak i petak u Briselu, Šolc je rekao da će se odlučno zalagati da se i Ukrajini i Moldaviji dodijeli status kandidata za članstvo u EU i ukazao da takvo opredjeljenje nosi određene obaveze.

-Uložiću sve napore u Evropskom savjetu da obezbedim da cijela EU jednoglasno prihvati kandidature Ukrajine i Moldavije za članstvo- najavio je njemački kancelar i kazao da "i EU takođe mora biti sposobna da primi nove članove".

Šolc je ponovio da se zalaže za reforme u EU, prije svega za promjenu pravila glasanja kako bi se spriječilo da pojedinačne zemlje blokiraju odluke većine, posebno apostrofirajući spoljnu politiku kao oblast u kojoj je takva promjena nužna.

Nekoliko zemalja EU, uključujući Francusku, već je iznijelo primjedbe na ukidanje prava veta u ključnim oblastima kao što je spoljna politika.

Šolc je pozvao da se usvoji Maršalov plan za obnovu Ukrajine poslije rata i najavio da će Njemačka insistirati na stvaranju "međunarodne ekspertske konferencije na visokom nivou" za koordinaciju napora za obnovu Ukrajine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. novembar 2022 05:02