Олаф Шолц / AP - MICHAEL SOHN
09/04/2022 u 17:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шолц: Убиства у Бучи су ратни злочини

Украјински званичници кажу да је стотине цивила пронађено мртво откако су се руске снаге повукле из Буче прошле седмице

Починиоци убистава цивила у украјинском граду Бучи су криви за ратне злочине и морају одговарати, рекао је њемачки канцелар Олаф Шолц у суботу.

- То је нешто што не можемо заборавити. Не можемо прећи преко тога да је ово злочин. То су ратни злочини које нећемо прихватити. Они који су ово учинили морају одговарати - рекао је Шолц, говорећи о смртима цивила у граду сјеверозападно од Кијева.

Украјински званичници кажу да је стотине цивила пронађено мртво откако су се руске снаге повукле из Буче прошле седмице. Замјеник градоначелника Буче је рекао да је више од 360 цивила убијено, а између 260 и 280 закопано у масовној гробници.

Русија је наводе да су руске снаге поубијале цивиле у Бучи док су окупирале град назвала “чудовишном кривотворином”, чија је сврха оцрнити руску војску.

Шолц је говорећи на скупу у сусрет покрајинским изборима у сјеверној савезној покрајини Шлезвиг-Холштајн рекао да ће Нјемачка наставити да снабдијева Украјину одбрамбеним оружјем како би послала поруку да је предана очувању суверенитета европских држава.

“Европске границе морају остати нетакнуте”, поручио је Шолц.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 18:33