Šolc / - SHUTTERSTOCK
05/03/2023 u 17:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šolc: Zapad spreman da pruži bezbjednosne garancije Ukrajini

Njemački kancelar je ponovio da Zapad neće donositi odluke o rješavanju sukoba za Ukrajinu, ali je istakao da je povlačenje ruskih trupa osnov za mirovne pregovore

Zapadne zemlje spremne su da daju bezbjednosne garancije Ukrajini po okončanju sukoba, izjavio je njemački kancelar Olaf Šolc u intervjuu za „Si-En-En“.

- Spremni smo da organizujemo određene bezbjednosne garancije za zemlju nakon nastupanja mira. Ali još nismo stigli do te tačke - rekao je njemački kancelar.

Šolc je ponovio da Zapad neće donositi odluke o rješavanju sukoba za Ukrajinu, ali je istakao da je povlačenje ruskih trupa osnov za mirovne pregovore.

Njemački kancelar dodao je da smatra da je Njemačka postala nezavisna od isporuka gasa, nafte i uglja iz Rusije i da to nije dovelo do ekonomske krize.

- Obezbijedili smo svoju nezavisnost od isporuka gasa, uglja i nafte iz Rusije. Prije godinu dana niko nije očekivao da ćemo lako ekonomski preživjeti situaciju u kojoj nema više isporuka gasa iz Rusije u Njemačku i mnoge djelove Evrope. Uspjeli smo u tome. I nije se desilo ono što su neki očekivali. U Njemačkoj nema ekonomske krize, nema nestašice gasa ili nečeg sličnog - istakao je Šolc.

On je dodao da prekid u isporukama zbog ukrajinskog sukoba nije doveo ni do nestašice energetskih resursa, ni do ekonomske krize, ni do socijalne nestabilnosti.

Šolc je istakao da Njemačka namjerava na stalnoj osnovi poveća proizvodnju osnovnih vrsta naoružanja i municije.

- Potrebne su nam stalne isporuke. Dakle, glavni tipovi naoružanja koje koristimo moraju se stalno proizvoditi. Isto važi i za tehničko održavanje i municiju - ocijenio je on.

Prema njegovim riječima, radi se, između ostalog, o tenkovima i sistemima za protivvazdušnu odbranu.

Šolc smatra da bi isporuke kineskog oružja Rusiji imalo posljedice po Peking.

- Tražimo od njih da ne isporučuju oružje Rusiji - rekao je kancelar, misleći na kineske vlasti.

Odgovarajući na pitanje mogućnosti uvođenja sankcija Pekingu ukoliko Kina bude isporučivala oružje Rusiji, Šolc je rekao da bi „to imalo posljedice“.

- Ali sada smo u fazi kada jasno stavljamo do znanja da to ne bi trebalo da se desi. I relativno sam optimista da će naš zahtjev u ovom slučaju biti uspješan. Ali moramo da pazimo i da budemo veoma oprezni - zaključio je njemački kancelar.

(Sputnjik)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 00:59