Шон Пен / - Инстаграм
02/04/2022 u 07:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шон Пен позива милијардере да купују борбене авионе за Украјину

Холивудски глумац жели да приватни инвеститори финансирају испоруке оружја Кијеву

Амерички глумац Шон Пен позвао је богатог филантропа да понуди 500 милиона долара за набавку најмање двије ескадриле борбених авиона, као и противракетних одбрамбених система за Украјину, након што је предсједник Володимир Зеленски поново молио САД за управо такав поклон.

„Један милијардер би могао да оконча овај рат у Украјини“, твитовао је у четвртак на Твитеру непоколебљиви прокијевски глумац који је постао филмски стваралац, излажући детаљан избор захтјева.

Пен је процијенио да би „двије ескадриле Ф-15 или Ф-16“, за које је тврдио да имају „бољу технологију од руских Мигова или СУ“, коштале само око 300 милиона долара. Такође је позвао на „још 200 милиона долара за противракетну одбрану“, и даље сугерисао да ће украјински пилоти, уз три недјеље обуке плус „додатке у наоружавању и одржавању креативних писта, итд.“, бити спремни да избаце Русију с неба. Глумац није прецизирао како тачно очекује да ће такав приватно финансиран посао бити у складу са контролом извоза оружја САД.

Пенова молба услиједила је само неколико сати након што је украјинска влада наводно обновила сопствене захтјеве за додатним наоружањем, укључујући авионе. Листа жеља Кијева укључује извиђачке и нападне беспилотне летјелице, тактичке радаре, системе за електронско ратовање против беспилотних летјелица и авионе за блиску подршку, наводи CNN, који додаје да земља такође тражи противбродске ракете, опрему за оптички надзор и транспорт авиони за оружје.

САД и неколико европских земаља су већ послале стотине милиона долара у војну опрему у Украјину, иако су до сада одбијале да наоружају земљу борбеним авионима, док је предсједник Володимир Зеленски изгледа одустао од свог захтјева за не-зона летјења.

Пен је већ био у Украјини када је Русија послала своје трупе у сусједну земљу у фебруару. Био је у процесу снимања документарног филма са Vice Media о рату Кијева против отцјепљених региона Доњецка и Луганска, које је Русија признала као независне републике након 8 година крвавог грађанског рата.

Глумац се истакао међу бројним америчким навијачима Зеленског захтијевајући да се украјинском лидеру да платформа да говори на додјели Оскара, пријетећи не само да ће бојкотовати догађај већ и да ће истопити сопствене статуе ако не буде укључен. Непозивање Зеленског представљало би „најопсценији тренутак у цијелој историји Холивуда“, мелодраматично је изјавио глумац. Међутим, Зеленски се није појавио на додјели Оскара, а Пен још није растопио своје статуе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 04:16