Џорџ Сорош / - РТС
25/05/2022 u 11:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сорош: Цивилизација можда не преживи руску инвазију на Украјину, Путину се не може вјеровати

- Мислим да је Путин био веома паметан у уцјењивању Европе, пријетећи да ће прекинути доток гаса, али је у ствари његов случај много мање јак него што се претвара, додао је

Руска инвазија на Украјину могла би бити "почетак трећег свјетског рата" који би могао значити крај цивилизације", рекао је на Свјетском економском форуму у Давосу амерички милијардер и филантроп Џорџ Сорош.

У жестоком нападу на Владимира Путина и Си Ђинпинга Сорош је упозорио да су "аутократски режими у успону и да глобална привреда иде у депресију".

Такође је жестоко критикова бившу њемачку канцеларку Ангелу Меркел због односа према Москви и Пекингу.

-Инвазија је можда била почетак трећег свјетског рата и наша цивилизација је можда неће преживјети, рекао је.

-Инвазија на Украјину није дошла из ведра неба. Свијет је све више укључен у борбу између два система управљања који су међусобно дијаметрално супротни: отвореног друштва и затвореног друштва. Данас Кина и Русија представљају највећу пријетњу отвореном друштву, додао је.

Сорош: "Си крије тајну"

- Европска зависност о руским фосилним горивима и даље је претјерана, углавном због меркантилистичке политике коју спроводи бивша канцеларка Ангела Меркел. Склопила је посебне послове са Русијом за снабдјевање гасом и учинила Кину највећим њемачким извозним тржиштем. То је Њемачку учинило најбољом економијом у Европи, али сада се мора платити висока цијена. Њемачку економију треба преорјентисати. А то ће потрајати дуго, рекао је Сорош.

Додао је да је "Путин добио Сијев пристанак" на руску инвазију на отварању Зимских олимпијских игара у Пекингу почетком фебруара. Међутим, инсистирао је на томе да кинески вођа није "толико јак колико мисли".

-Си крије велику тајну. Никада није рекао кинеском народу да је вакцинисан вакцином која је дизајнирана за изворну варијанту вируса из Вухана и која пружа врло слабу заштиту од нових варијанти, тврди Сорош.

Свету пријети депресија

-Кинеска затварања којима се боре против ковида-19 гурнула су провреду и економију у слободан пад, али Си није могао да призна да је погријешио. Поврх кризе са некретнинама, штета ће бити толика да ће утицати на глобалну економију. С прекидом снабдјевања ланаца, глобална инфлација вјероватно ће се претворити у глобалну депресију, упозорава.

Супротно очекивањима, Си можда неће добити свој жељени трећи мандат због грешака које је направио, предвиђа Сорош.

- Међутим чак и ако добије, Политбиро му можда неће дати одријешене руке да бира чланове следећег састава Политбироа, рекао је.

- Док рат бијесни, борба против климатских промјена пала је у други план. Климатске промјене су на рубу да постану неповратне. То би могао бити крај наше цивилизације. Стога, морамо да мобилизујемо све наше ресурсе како бисмо што прије окончали рат. Најбољи и можда једини начин да сачувамо нашу цивилизацију је пораз Путина што је прије могуће, закључио је Сорош.

''Што је Путин слабији, то ће постајати непредвидивији"

Путин, који је своју "посебну операцију" како он назива агресију на Украјину, испланирао ради остварења циљева Кремља, сада можда и зна да је погријешио и спреман је да преговара о прекиду ватре, сматра Сорош.

- Међутим прекид ватре је недостижан јер се њему не може вјеровати, рекао је Сорош.

-Што је Путин слабији, то ће постајати непредвидивији. Не могу предвидети исход, али Украјина сигурно има изгледе у борби, рекао је Сорош.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 23:14