Pedro Sančez / - PEDRO SANčEZ
28/05/2023 u 17:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Španci glasaju na lokalnim i regionalnim izborima, test za premijera Sančesa

Lider Narodne stranke Alberto Nunjes Feihoo je ocijenio da su izbori nacionalni referendum o Sančesu, kojeg optužuje da je potčinjen radikalnoj ljevici, ali i baskijskim i katalonskim separatističkim strankama

Španci danas glasaju na opštinskim i regionalnim izborima, koji će biti test za socijalističkog premijera Pedra Sančesa, šest mjeseci prije parlamentarnih izbora u zemlji.

Odziv birača je do 14h sati bio 36,69 odsto, prenijeli su tamošnji mediji.

Biračka mjesta, koja su otvorena u 9h, biće zatvorena u 20h, dok se prvi rezultati očekuju tokom večeri, pošto u Španiji nema izlaznih anketa sa biračkih mjesta.

Lokalni izbori su organizovani u svim opštinama, njih je 8.131, a regionalni izbori u 12 od 17 regiona.

Iako se ime Sančesa ne pojavljuje ni na jednom glasačkom listiću, rezultati i lokalnih i regionalnih izbora su važni za njegovu političku budućnost i budućnost njegove vlade.

Na tim izborima je favorit opoziciona konzervativna Narodna stranka, jer se socijalista Sančes, na vlasti od 2018, suočava sa rastućom inflacijom i naglim padom kupovne moći.

Lider Narodne stranke Alberto Nunjes Feihoo je ocijenio da su izbori nacionalni referendum o Sančesu, kojeg optužuje da je potčinjen radikalnoj ljevici, ali i baskijskim i katalonskim separatističkim strankama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:30