/ - FOTO: ILUSTRACIJA
16/01/2023 u 16:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Španija: Duvanske kompanije moraće da plate čišćenje opušaka

Katalonska studija “društva nultog otpada” Rezero procjenjuje da će troškovi biti između 12 i 21 eura po stanovniku godišnje – najviše milijardu eura

Pušači svake godine bacaju destine miliona cigareta na španske ulice i plaže. Novi španski propisi o zaštiti životne sredine nalažu da će duvanske kompanije morati da plate račune za uklanjanje bačenih cigareta sa ulica zemlje.

Proizvođači cigareta su takođe dužni da podsjete potrošače da ne bacaju opuške na javnim površinama, prenosi Gardijan. Španija još nije saopštila kako će čišćenje biti sprovedeno i koliko će koštati duvanske kompanije.

Katalonska studija “društva nultog otpada” Rezero procjenjuje da će troškovi biti između 12 i 21 eura po stanovniku godišnje – najviše milijardu eura.

Kompanije koje se bave cigaretama će vjerovatno prenijeti troškove na potrošače povećanjem cijena proizvoda, što bi takođe moglo da posluži kao još jedan podsticaj za odustajanje.

Španija je takođe pokušala da smanji pušenje u javnim prostorima tako što je 2021. odredila 525 plaža kao zabranjene.

Sa milijardama cigareta koje se svake godine bacaju na ulice, one su jedna od najčešćih vrsta otpada. Potrebno im je oko 10 godina da se razgrade i otpuste toksične supstance poput olova i arsena u procesu. Opušci su takođe najčešći tip zagađenja mora – iznad plastičnih flaša i kesa – prema neprofitnoj organizaciji Ocean Conservanci.

Svake godine u okean se baci oko pet milijardi cigareta. Štetna materija koju emituju tokom raspadanja može biti smrtonosna za morska stvorenja.

Osim ove odluke, Španije je zabranila upotrebu plastičnog pribora za jelo i tanjire za jednokratnu upotrebu, pamučne štapiće, čaše od ekspandiranog polistirena i plastične slamke. Odluka je u skladu sa ciljevima Evropske unije da ograniči plastiku za jednokratnu upotrebu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:12