/ - PHOTO BY ALLEF VINICIUS ON UNSPLASH (ilustracija)
18/10/2021 u 10:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шпански премијер обећао да ће забранити проституцију

Истраживање из 2009. показало је да је сваки трећи мушкарац у Шпанији макар једном платио сексуалне услуге

Шпански премијер Педро Санчез (Санцхез) обећао је, у свом обраћању јавности у недјељу, да ће криминализирати проституцију у тој земљи, јавља ББЦ.

Обраћајући се присталицама на крају тродневног конгреса Социјалистичке партије у Валенцији, Санчез је рекао да та пракса "поробљава" жене.

Проституција је декриминализирана у Шпанији 1995. године. Уједињене нације су 2016. године процијениле да је сексуална индустрија у земљи остварује 3,7 милијарди еура.

Истраживање из 2009. показало је да је сваки трећи мушкарац у Шпанији макар једном платио сексуалне услуге.

Међутим, други извјештај објављен 2009. године сугерира да би та бројка могла износити чак 39 посто, а студија УН -а из 2011. наводи Шпанију као трећи највећи центар за проституцију у свијету, иза Тајланда и Порторика.

Проституција у Шпанији тренутно није регулирана и не постоје казне за оне који нуде плаћене сексуалне услуге својом вољом све док се не одвијају у јавним просторима.

Међутим, подвођење или дјеловање као посредник између сексуалне раднице и потенцијалног клијента је протузаконито.

Индустрија је доживјела процват од своје декриминализације и процјењује се да око тристо хиљада жена раде као проститутке у Шпанији.

Странка премијера Санцхеза је 2019. године у свом изборном манифесту обећала да ће проституцију ставити ван закона, што је виђено као потез да се придобије више жена гласача на изборима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:44