/ Tviter
07/02/2023 u 16:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spasioci u Siriji traže pomoć, nedostaju im mašine za izvlačenje zatrpanih

Spasilački timovi u Siriji, koji u utorak u ledenim vremenskim uslovima preduzimaju nadljudske napore u potrazi za stradalima u razornom zemljotresu, pozivaju na upućivanje hitno potrebne teške opreme kako bi spasili živote.

Zvaničnik sirijskog Crvenog polumjeseca, Kaled Hbubati, naglasio je da im je potrebna „teška oprema, vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila“ kako bi mogli da nastave operacije spasavanja i uklanjanja ruševina.

-Posledice potresa su katastrofalne. Naši volonteri su spremni, ali nedostaje nam opreme- rekao je.

Rami Abdel Raman, vođa Sirijske opservatorije za ljudska prava, rekao je da spasioci u područjima pod kontrolom vlade i opozicije nemaju odgovarajuće teške mašine za rašćišćavanje ogromne količine ruševina.

Ibrahim al-Adžam, volonter u dobrovoljnoj spasilačkoj službi Bijeli šlemovi, rekao je da je situacija „katastrofalna“.

-Toliko je zgrada uništeno- rekao je.

Spasilački timovi pokušavaju svim mogućim sredstvima da izvuku unesrećene ispod ruševina.

Do sada su zemlje širom svijeta uglavnom obećale podršku direktonoj potrazi za preživjelima, poput timova za potragu i pasa tragača, kao i hitno medicinsko osoblje te zalihe šatora, hrane, ćebadi i ljekova.

Rula Amin, portparolka Visokog povjerenika Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) za Bliski istok i Sjevernu Afriku, takođe je pozvala na slanje hitno potrebne pomoći.

-Predmeti za hitnu pomoć kao što su ćebad, termo i zimska odjeća i higijenski proizvodi prijeko su potrebni u pogođenim područjima, rekla je.

Dodala je da su neka od područja koja je pogodio zemljotres udaljena i teško dostupna tako da se opseg gubitaka u ljudski

EU šalje 1.150 spasilaca i 70 pasa tragača, a Ujedinjeni Arapski Emirati 100 miliona dolara pomoći.

Dvadeset i sedam spasilačkih timova mobilizovano je u potrazi za preživjelima posle razornog potresa u Turskoj, objavio je u utorak povjerenik EU za krizne situacije Janez Lenarčič.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:49