/ - NET
16/11/2021 u 08:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шпекулациjе о мањоj потражњи и већоj понуди спустиле циjене нафте

Циjене су пале на почетку седмице након што jе у суботу на климатском самиту УН постигнут споразум коjим су фосилна горива први пута означена као кључни узрок глобалног загриjавања

Циjене нафте пале су у понедjељак на међународним тржиштима на 81 долара, притиснуте шпекулациjама да би Сjедињене Америчке Државе (САД) могле продавати таj енергент из резерви и повећати понуду, док би потражњу могли закочити високи трошкови енергиjе и Цовид-19.

На лондонском тржишту циjена барела jе пала 1,01 долара у односу на претходно затварање и износила jе 81,16 долара. У њуjорку се барелом трговало по 96 центи нижоj циjени од 79,83 долара, преноси СЕЕбиз.

Циjене су пале на почетку седмице након што jе у суботу на климатском самиту Уjедињених нациjа (УН) постигнут споразум коjим су фосилна горива први пута означена као кључни узрок глобалног загриjавања.

Нафтна тржишта су претходних седмица притиснули jачи долар и нагађања да би администрациjа америчког предсjедника Џо Бајдена могла продавати нафту из стратешких резерви како би зауздала циjене.

"Могућа продаjа нафте из стратешких резерви важан jе разлог пада циjена", рекао jе главни аналитичар СЕБ-а Bjarne Schieldrop, издвоjивши и све брже ширење заразе Цовидом-19 и забринутост за глобалну потражњу због карантина и ограничења.

Америчке нафтне компаниjе у прошлоj седмици су активирале jош бушотинских построjења, подстакнуте високим циjенама нафте, показали су подаци специjализоване фирме Baker Hughes.

Организациjа земаља извозница нафте (ОПЕК) снизила jе процjену свjетске потражње за нафтом у четвртом тромjесечjу за 330 хиљада барела дневно у односу на прогнозу из октобра, истакнувши да високе циjене енергиjе ометаjу економски опоравак од пандемиjске кризе.

Европа jе поновно постала епицентар пандемиjе Цовида-19, па су неке владе поново почеле да размишљаjу о непопуларним строгим ограничењима.

Кина пак покушава да сузбиjе ширење делта соjа коронавируса.

Руски Роснефт, друга по величини нафтна компаниjа у свиjету, након Сауди Арамца, упозорио jе у петак на опасност "супер циклуса" на глобалним тржиштима енергената, што би значило да би циjене расле кроз дужи временск период, с обзиром на то да би понуда каскала за потражњом.

Одвоjено jе ОПЕК обjавио да jе циjена барела референтне корпе нафте његових чланица у петак износила 81,64 долара, што значи да jе 29 центи нижа у односу на претходни дан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:57