Sergej Lavrov  / - FONET/AP
15/08/2022 u 17:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sporan odlazak Sergeja Lavrova u Njujork

Putovanje šefa ruske dipolomatije Sergeja Lavrova u Njujork na zasijedanje Savjeta bezbijednsti(SB) Ujedinjenih nacija(UN) može dodatno da zategne odnose Moskve i Vašingtona

Putovanje šefa ruske dipolomatije Sergeja Lavrova u Njujork na zasijedanje Savjeta bezbijednsti(SB) Ujedinjenih nacija(UN) može dodatno da zategne odnose Moskve i Vašingtona zbog toga što nije jasno da li ruski ministar može slobodno i bezbijedno stići do Sjedinjenih Američkih država pošto su mnoge zemlje zatvorile svoj vazdušni prostor za ruske avione.

Skupština Ujedinjenih nacija biće održana od 20. do 26. septembra. Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao uredbu prema kojoj će Lavrov predvoditi rusku delegaciju na 77. zasedanju Generalne skupštine UN.

Prema preliminarnom programu događaja predviđeno je da se Generalnoj skupštini obrati predstavnik Ruskije na ministarskom nivou što znači da bi trebalo da govori Sergej Lavrov.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je Vašington da se uzdrži od provokacija zbog dolaska ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u Njujork na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija u septembru.

Ministarstvo Ruske Federacije je u odgovoru na zahtev da prokomentariše kako bi ruski let mogao da stigne do Njujorka s obzirom na zatvoreni vazdušni prostor objavilo da se dolazak Lavrova odvija po unapred utvrđenoj proceduri.

- Vašington treba da se uzdrži od provokacija koje bi mogle da poremete učešće šefa ruske delegacije na Generalnoj skupštini UN.Sva pitanja u vezi sa ruskim specijalnim letom koordiniraju se po utvrđenoj proceduri bilateralnim kanalima između vazduhoplovnih vlasti Rusije i Sjedinjene Američke Države - navodi se iz ministarstva.

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini 24. februara, mnoge zapadne zemlje su zatvorile svoj vazdušni prostor za ruske letelice. Rusija je uzvratila i zabranila avio-kompanijama iz 36 zemalja, uključujući EU i Kanadu, da prelete njihovu teritoriju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:09