Касима-Жомарта Токајева / - РИА Новости
03/04/2022 u 07:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Спријечен атентат на предсједника Казахстана Касима-Жомарта Токајева

Казахстанац је у прелиминарној истрази признао да је ове радње извршио „по упутству и у интересу стране државе“

Казахстанске специјалне службе ухапсиле су једног страног обавјештајног агента који је планирао покушај убиства предјседника земље Касима-Жомарта Токајева, саопштила је прес-служба Одбора за националну безбедност (КНБ) републике.

„Дана 25. марта 2022. године, у граду Нур-Султан, контраобавјештајци КНБ привели су једног страног обавјештајца, држављанина Републике „А“, који је планирао покушај убиства предсједника Казахстана и више високих државних службеника“, наводи се у извештају.

Објашњава се да је истовремено планирао да изврши терористичке акте против запослених у специјалним агенцијама и агенцијама за спровођење закона.

„Поред тога, агент А је разрадио задатке за промовисање антируске пропаганде у републици и стварање русофобичних ставова у друштву објављивањем релевантних материјала на друштвеним мрежама“, саопштила је прес служба.

Како се наводи, претресом код осумњиченог пронађени су снајперска пушка стране производње са пригушивачем, дрога и већа количина новца. Оружје је у Казахстан донијето у дјеловима у професионално маскираном облику.

Казахстанац је у прелиминарној истрази признао да је ове радње извршио „по упутству и у интересу стране државе“.

Истрага је у току по основу првог дијела члана 24 (Припрема за кривично дјело и покушај кривичног дјела) и дјела четвртог члана 255 (Акт тероризма) Кривичног закона Републике Казахстан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 06:55