Застава Србије / - РТРС
20/05/2022 u 15:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Србија се ускладила са санкцијама ЕУ Белорусији у вези са инвазијом на Украјину

Одлуком коју је донио Савјет ЕУ 8. априла уводе се секторске санкције бјелоруском финансијском и транспортном систему као реакција на укљученост Бјелорусије у руску агресију на Украјину, наводи се у образложењу

Србија се ускладила са санкцијама које је Европска унија у априлу увела Бјелорусији због "ситуације у Бјелорусији и умијешаности Бјелорусије у руску инвазију на Украјину", преноси портал European Western Balkans (EWB), преноси N1.

У питању је Одлука Савјета ЕУ 2022/579, која је донијета 8. априла, а двије недјеље касније, 22. априла, на сајту Савјета објављено је да су се са овом одлуком ускладиле Србија, Албанија, Црна Гора, Сјеверна Македонија и Босна и Херцеговина.

Ово је други пут да се Србија ускладила са санкцијама ЕУ везаним за рат у Украјини, послије мартовске одлуке о продужењу важења рестриктивних мјера бившем предсједнику Украјине Виктору Јануковичу и водећим члановима украјинског руководства из периода 2010-2014. 

Одлуком коју је донио Савјет ЕУ 8. априла уводе се секторске санкције бјелоруском финансијском и транспортном систему као реакција на укљученост Бјелорусије у руску агресију на Украјину, наводи се у образложењу.

Како је показало истраживање Центра за међународне и безбједносне послове (ИСАЦ), Србија се конзистентно усаглашавала са рестриктивним мјерама ЕУ према Бјелорусији све до априла 2019. године, када се није усагласила са декларацијом, односно Одлуком Савјета ЕУ 325, којом су само продужене санкције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

21. jun 2022 11:52