КОРОНА ВИРУС, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
04/02/2022 u 09:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шта је показао први експеримент у ком су људи намјерно заражени короном

За студију, истраживачи су регрутовали 34 здрава добровољца старости од 18 до 30 година. Нико од учесника никада није био заражен САРС-КоВ-2 нити је примио вакцину против ковида-19

Научници су намјерно заразили младе, здраве волонтере САРС-ЦоВ-2, корона вирусом који изазива болест ковид 19, и сада су подијелили своје прве резултате из тог експеримента.

Нова студија, објављена почетком овог мјесеца у „Спрингер Натуре“ бази података, Ин Ревиеw, још није прошла рецензију, али би могла да пружи увид у то како се ковид 19 одвија, од тренутка излагања до тачке када се вирус елиминише из тијела, пише Ливе Сциенце.

За студију, истраживачи су регрутовали 34 здрава добровољца старости од 18 до 30 година. Нико од учесника никада није био заражен САРС-КоВ-2 нити је примио вакцину против ковида-19, наводи се у саопштењу.

Сви учесници су били негативни на антитијела против САРС-ЦоВ-2 на почетку студије, навели су истраживачи у свом извјештају.

Након овог процеса скрининга, сваки добровољац је примио ниску дозу САРС-ЦоВ-2 путем капи убачених у нос. Ове капи су садржале отприлике исту количину вируса пронађену у једној капљици назалне течности од особе заражене новим коронавирусом у тренутку када су најзаразније, наводи се у саопштењу.

Верзија САРС-ЦоВ-2 коришћена у студији претходила је Алфа варијанти (или Б.1.1.7, први пут откривеној у септембру 2020.), али се разликовала од оригиналне верзије вируса по томе што је носила мутацију звану Д614Г.

Ова мутација утиче на протеин шиљака, који вирус користи да инфицира ћелије, и сматра се да повећава преносивост вируса.

Након излагања вирусу, 18 добровољаца се заразило, а од њих 16 је развило благе до умјерене симптоме, као што су бол у грлу, главобоља, болови у мишићима и зглобовима, умор и температура, преноси Н1.

Отприлике трећина, или њих 13, заражених учесника изгубило је чуло мириса, а код њих 10, чула мириса су се вратила у нормалу у року од три мјесеца, али посљедња три су и даље имала тај проблем.

Срећом, „није било тешких симптома или клиничких забринутости у нашем моделу инфекције изазване здравим младим одраслим учесницима“, рекао је главни истраживач, др Кристофер Чу, љекар за инфективне болести и имунолог на Одјељењу за инфективне болести и на Институту за инфекцију на Империјал колеџу у Лондону, наводи се у саопштењу.

Из тог разлога, резултати студије су најрепрезентативнији за благе инфекције, а не за тешке, рекао је он.

Код 18 заражених учесника, просјечан период инкубације, односно временски период од почетног излагања до првог откривања вируса путем тестова, био је 42 сата, извијестио је тим.

Истраживачи су два пута дневно узимали узорке брисева из грла и носа учесника и израчунавали количину присутног одрживог или заразног вируса користећи ПЦР тестове и лабораторијске тестове.

Открили су да се количина вируса код учесника брзо повећала након периода инкубације. Вирус се прво могао открити у грлу, око 40 сати након излагања, а затим у носу, око 58 сати након излагања.

У просјеку, вирусно оптерећење учесника достигло је врхунац пет дана након њиховог почетног излагања. Нивои вируса у грлу су генерално остали нижи од оних у носу и такође су достигли врхунац раније, извијестио је тим. Примјетно је да су сви заражени учесници показали слично вирусно оптерећење, без обзира на симптоме, наводи Тхе Гуардиан.

Брзи тестови за ковид 19 поуздано су открили вирус током инфекције, али су били нешто мање осјетљиви на почетку и на крају инфекције, када је вирусно оптерећење релативно мало.

Другим ријечима, мања је вјероватноћа да ће тестови открити вирус на ниским нивоима, што значи да је у то вријеме постојала већа вјероватноћа „лажно негативних“ резултата.

„Открили смо да ови брзи тестови веома добро корелирају са присуством инфективног вируса“, што је потврђено лабораторијским тестовима, рекао је др Чу у саопштењу.

„Иако у први дан или два могу да буду мање осјетљиви, ако их правилно и више пута користите и дјелујете ако показују да је особа позитивна, то ће имати велики утицај на заустављање ширења вируса.

Гледајући унапријед, тим планира да истражи зашто се неки учесници нису заразили САРС-ЦоВ-2, док су се други заразили. Они такође планирају да покрену сличан изазов са делта сојем.

„Иако постоје разлике у преносивости због појаве сојева, као што су делта и омикрон, у основи, ово је иста болест и исти фактори ће бити одговорни за заштиту од ње“, истакао је др Чу.

„Са тачке гледишта преноса вируса у вези са веома високим вирусним оптерећењем, вјероватно потцјењујемо инфективност јер смо користили старији сој вируса“, рекао је доктор.

Такође је додао да ће са новијим сојем, можда постојати разлике у погледу одговора, али да на крају очекују да ће њихова студија бити суштински репрезентативна за ову врсту инфекције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 15:06