/ - FOTO ILUSTRACIJA, UNSPLASH
03/12/2022 u 08:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stabilan tempo zapošljavanja u SAD-u u novembru

Poslodavci u najvećoj svjetskoj ekonomiji otvorili su neto 263 hiljade novih radnih mjesta u novembru, nakon revidiranih 284 hiljade radnih pozicija otvorenih u oktobru

Dinamika zapošljavanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u novembru je ostala blizu prosjeka prethodna tri mjeseca, a stabilna je i stopa nezaposlenosti, navodi se u izveštaju Ministarstva rada.

Poslodavci u najvećoj svjetskoj ekonomiji otvorili su neto 263 hiljade novih radnih mjesta u novembru, nakon revidiranih 284 hiljade radnih pozicija otvorenih u oktobru, prenosi SEEbiz.

Ministarstvo je revidiralo i podatke za septembar, utvrdivši da je za ta dva mjeseca otvoreno ukupno 23 hiljade radnih mjesta manje nego što su pokazivale prve procjene.

"Dinamika zapošljavanja je manje-više u skladu sa mjesečnim prosjekom u prethodna tri mjeseca, koji je iznosio oko 282 hiljade radnih mjesta", naveli su iz Ministarstva.

Poslodavci su od početka godine u prosjeku otvarali 392 hiljade radnih mjesta mjesečno, pokazuju nove računice, manje nego prošle godine, kada se u prosjeku otvaralo 562 hiljada radnih mjesta mjesečno.

Poslodavci su u novembru najviše zapošljavali u djelatnostima rekreacije i ugostiteljstva, sa 88 hiljada novih radnih mjesta. Slijede zdravstveni sektor sa 45 hiljada novozaposlenih, te državni sektor, gdje je broj zaposlenih povećan za 42 hiljade.

Smanjena su radna mjesta u maloprodaji, za 30 hiljada, te u uslugama transporta i skladištenja za 15 hiljada.

Izvještaj Ministarstva pokazuje da je u privatnom sektoru otvoreno ukupno 221 hiljada radnih mjesta.

Stopa nezaposlenosti je u novembru ostala na 3,7 odsto, a broj nezaposlenih je uglavnom nepromijenjen na oko šest miliona. Od marta se u prosjeku kretao u uskom rasponu od 3,5 do 3,7 odsto.

Prosječna zarada po satu u privatnom sektoru u novembru je iznosila 32,82 USD, što je povećanje od 5,1 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine. U oktobru je bila veća 4,7 odsto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 23:40